Un fenomen rar a declanşat alarma de cod roşu în Timiş! Trei fuioare ca nişte tornade s-au format în nori, iar unul chiar a atins pământul. Pâlniile au apărut în aceeaşi zonă, la intervale scurte de timp, iar experiţii confirmă: cel puţin una a fost o tornadă adevărată. Fenomenele extreme vor lovi din nou. În curând, urmează un val de caniculă care va sufoca România. 

Fusuri uriaşe par că răsucesc norii şi-i aduc pe pământ. Imaginile au fost surprinse la marginea Timişoarei, deasupra comunei Giroc, în timpul unei furtuni de cod roşu. Vârtejurile au apărut la distanţe apropiate, la scurt timp unul după altul. 

Articolul continua dupa recomandari

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: Într-una dintre imagini, se vede clar că tulumba sau pâlnia se extinde până la suprafaţa solului. Asta înseamnă că avem o definiţie ca la carte. Acolo există o tornadă

Celelalte două "pâlnii" nu au atins pământul. Specialiştii le numesc "începuturi de tornadă". S-au format din norul de furtună care a apărut după ce masa de aer cald aflată deasupra oraşului s-a ciocnit violent de o masă de aer rece. 

Deşi par periculoase, aceste fenomene nu au putere să producă pagube, spre deosebire de tornada din Călăraşi, care a smuls acoperişuri şi a răsturnat un autocar pe câmp. 

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: Sunt non-supercelulare. Formarea lor este asemănătoare cu cea a unei trombe marine. Există un tub care se află în rotaţie care apoi este tras de un nor către altitudine. Astfel încât creşte viteza de rotaţie 

Asta în timp ce tornadele periculoase, cum a fost cea din 30 aprilie, se formează dintr-o supercelulă. Adică un nor cu o dezvoltare uriaşă pe verticală, care atinge şi răscoleşte cu forţă pământul. 

Dacă în Timiş, codul roşu emis de meteorologi a adus tornade, în alte zone, a venit odată cu grindina şi vijeliile. În Suceava, furtuna a rupt un pod pe care copiii mergeau la şcoală.

Iar în judeţul Mureş, grindina a pus totul la pământ.

Aproape toată ţara este până la noapte sub cod galben de ploi şi vijelii, iar mâine dimineaţă, avertizarea se va restrânge pentru Oltenia, Muntenia şi Moldova. 

Însă codurile se pot schimba de la o oră la alta. Deocamdată, meteorologii au modificat prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Vine cu adevărat canicula. Vom avea 40 de grade resimţite, dar şi multe furtuni.