Din păcate, temerile românilor sunt justificate de un bilanţ sumbru. Gripa a mai luat o viaţă astăzi. O femeie de 70 de ani este cea a 15-a victimă. Avea şi alte probleme de sănătate. La fel ca aproape în toate celelalte cazuri, nici ea nu a fost vaccinată. România nu a putut să-i protejeze nici pe cei mai vulnerabili pacienţi. Am cumpărat mult prea puţine doze de vaccin. 

Sunt în jur de 3,5 milioane de români cu vârsta peste 65 de ani. Ca să evităm o epidemie de gripă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că trei sferturi dintre aceste persoane trebuie vaccinate. Adică 2,7 milioane.

Articolul continua dupa recomandari

Imposibil! Autorităţile au cumpărat puţin peste 1,5 milioane de doze de vaccin gripal cu care ar trebui imunizate pe lângă persoanele peste 65 de ani şi alte categorii: copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, gravidele, personalul medical şi bolnavii cronici. Oficial, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a raportat aproape 1,1 milioane de bolnavi cronici. 

Radu Gănescu, preşedinte COPAC: Dacă ne uităm la populaţia României, cred că numărul este un pic mai mare, probabil undeva la cinci milioane de pacienţi. Sunt persoane care au un risc crescut. Au dreptul să aibă acces gratuit la imunizare 

Acest medic de familie are înscrişi pe listă 1.000 de pacienţi din grupele de risc. Spune că a cerut 250 de doze de vaccin şi a primit doar 90 toamna trecută. Le-a epuizat în doar câteva zile şi altele nu au mai venit. În al 12-lea ceas, după ce mii de români au fost diagnosticaţi cu gripă şi 15 au murit, autorităţile au anunţat că au cumpărat 35 de mii de noi doze de vaccin. 

Rodica Tănăsescu, medic de familie: La Sanepid mi s-a spus că deocamdată nu au niciun fel de doză, speră ca în curând să vină. Dacă nu vin într-o săptămână, nu mai vreau pentru că oamenii vor refuza să se mai vaccineze dat fiind că eficienţa vaccinului ar fi când vârful de infecţii a trecut

În acest timp, bolnavii aleargă disperaţi din farmacie în farmacie în speranţa că vor găsi vaccin. Nu mai există de mai bine de o lună: "Nu m-am vaccinat pentru că nu are vaccin. Nu găseşti nici la farmacie".

Aşa că oamenii încearcă să se protejeze cum pot: "Fac cătină cu miere. Şi asta o iau în fiecare an".

Până acum, nimeni nu a răspuns pentru lipsa vaccinurilor, deşi ministrul Sănătăţii le-a dat dreptate medicilor de familie, care au cerut încă de anul trecut 2,1 milioane de doze. 

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Vaccinarea nu este doar o acţiune individuală. Eu mă vaccinez ca să mă protejez nu numai pe mine. Este o acţiune de responsabilitate

Dacă în următoarele două săptămâni numărul îmbolnăvirilor va continua să crească în acelaşi ritm, autorităţile vor declara epidemie de gripă.