O femeie din Constanţa a fost nevoită să-şi caute singură documentele oficiale pentru a dovedi în instanţă că are dreptul să fie încadrată pentru o pensie mai mare. Când a intrat în clădirea în care este ţinută arhiva Agenţiei Judeţene de Plăţi, femeia a avut parte de un şoc. A găsit geamuri sparte, mizerie şi mormane cu hârtii aruncate la întâmplare. Ministrul Muncii s-a autosesizat şi a cerut o situaţie concretă a condiţiilor de depozitare a documentelor.

Anica Mîrţ avea nevoie de nişte documente din arhivă care să ateste că a lucrat în condiţii grele pe care să le ataşeze la dosarul de pensie. Doar aşa putea să obţină o sumă mai mare de bani.

Articolul continua dupa recomandari

Femeia a mers la inspectoratul teritorial de muncă şi a făcut solicitarea, iar angajaţii i-au dat termen 45 de zile. A revenit la data stabilită, însă i s-a spus că documentele nu au fost găsite. Apoi, femeia a cerut aprobare de la Direcţia Muncii să îşi caute singură actele.

Anica Mârț - Mi-au spus să ne pregătim cu mănuşi, cu mască, cu lumină pt lanterne pentru că înăuntru nu este curent şi nu au nici încălzire. Am intrat şi ne-am întrebat de unde să începem căutatul pentru că era o dezordine totală, ninsese în noiembrie şi plafonul era spart.

Stadiul avansat de degradere al clădirii în care este ţinută arhiva Agenţiei Judeţene de Plăţi se poate observa cu ochiul liber. De departe, însă, cea mai gravă situaţie este la acoperiş care este aproape distrus.

Pe acolo, spre exemplu, când plouă sau când ninge, apa şi zăpada se infiltrează în interior şi ajung direct pe documente. Geamurile clădirii sunt sparte, iar în interior domneşte haosul.

În cele din urmă, femeia a găsit doar două documente de care avea nevoie, după ce a căutat o zi întreagă împreună cu alte trei colege prin mormanul de hârtii. Actele, însă, nu au fost suficiente în instanţă pentru a primi majorarea de pensionare.

Anica Mîrţ - Din cauză că nu am putut să depunem în instanţă documentele cerute am pierdut procesul şi la Curtea de Apel.

Situaţia a ajuns până la Ministrul Muncii, care susţine că dincolo de lipsurile materiale sau de condiţiile existente, lucrurile ar putea arăta altfel, dacă ar exista mai mult interes din partea angajaţilor.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, postare pe Facebook -  "Există o limită, chiar şi în condiţii în care nu dispui de spaţii potrivite, sub care nu poţi permite abandonarea de documente. Eşti dator să cauţi soluţii. Regret situaţia în care un cetăţean din Constanţa a fost trimis să îşi caute singur documente în arhiva care arăta într-o stare deplorabilă, o stare care merge dincolo de necesităţile de investiţii."

Ministrul Muncii a cerut Casei Naţionale de Pensii Publice, Inspecţiei Muncii şi ANPIS să prezinte o situaţie a condiţiilor de depozitare a documentelor.