Ministrul de Finanţe a anunţat, în această seară, ce facilităţi oferă statul celor care au credite bancare!

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe: În primul rând, debitorii, cine sunt cei care pot să beneficieze de această ordonanță. Vorbim de persoane fizice sau juridice. Aici includem pe toată lumea care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Excepții, bineînțeles, sunt instituțiile de credit definite de ordonanță de urgență a Guvernului 99 din 2006. Pe ce perioadă se pot suspenda ratele? La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă la cererea debitorului cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Se acordă doar debitorilor a căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia covid 19. Până când se pot face aceste cereri de către cei care doresc suspendarea ratelor? Cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci se vor readaugă creditului, dar se eșalonează pe toată durata creditului. În același timp, se aplică persoanelor care nu restanțe la momentul în care nu au făcut această solicitare. 

Articolul continua dupa recomandari

Aşadar, cererea de suspendare a plăţii ratelor poate fi depusă în următoarele două-trei săptămâni. Dar asta nu înseamnă că veţi scăpa de dobânzi. Acestea merg înainte şi vor fi reeşalonate. Ceea ce înseamnă că, din clipa în care veţi reîncepe să vă achitaţi creditele, veţi avea rate mai mari. 

Partea bună este că puteţi decide singuri pe ce perioadă vreţi să îngheţaţi ratele. Maximul este de nouă luni, calculate până la finalul acestui an. De când, vă întrebați. Răspunsul a venit de la ministru - de la momentul publicării normelor, cel mai devreme săptămâna viitoare, când vă veți putea adresa băncii dumneavoastră. 

Cum? Tot de la ministru aflăm. Telefonic sau pe internet, fără a fi nevoie de prezența voastră fizică în bancă. Concluzionând, la finalul perioadei de suspendare veți avea același număr de rate, însă veți avea de plătit, suplimentar, dobânda datorată pe perioada suspendării. 

Și, să nu uităm! Ca să puteți cere băncii suspendarea, trebuie să nu aveți restanțe la credit.