Să vinzi un miel, tăiat şi fără niciun act de provenienţă, în mijlocul Bucureştiului, e simplu. Chiar şi sub ochii autorităţilor, care nu reacţionează nici când primesc sesizări. Iar clienţilor nu le pasă că-şi pun sănătatea în pericol. O demonstrează un experiment Observator, cu doar câteva zile înainte de Paşte. Parcaţi lângă cea mai mare piaţă din Capitală, reporterii au scos la vânzare carne de miel din portabagajul unei maşini.

11 kilograme de carne scoasă la vânzare, direct din portbagaj, fără niciun act sau aviz, în poarta celei mai mari pieţe din Capitală. Totul a fost "organizat" după ce echipa Observator a cumpărat legal un miel pe care a încercat să-l vândă mai departe, la negru, pentru a demonstra cât de uşor se fac astfel de tranzacţii.

Articolul continua dupa recomandari

Clienţii nu întârzie deloc, mai ales că, în fiecare an, de Paşte, românii mănâncă peste trei milioane de miei. Jumătate, din import.

Totodată, echipa Observator a sesizat şi autorităţile. Primul telefon a fost la Direcţia Sanitar Veterinară.

Reporter: Se vinde miel la portbagaj, fără acte! Puteţi trimite o echipă?

Secretară DSV: Transcriu şi eu şi o dau la semnat la domnul director, nu eu secretara!

Reporter: Dar vă daţi seama că pleacă!

Secretară DSV: Şi eu ce să fac, credeţi că decit eu secretara, ce putere am eu? Eu vă preiau înregistrarea!

La două ore de la sesizare, nicio echipă DSV nu a vizitat echipa Observator. Nici Poliţia Locală nu a părut interesată iniţial de afacerea pusă la cale în plină stradă. De două ori agenţii au trecut fără să îi întrebe nimic. Abia a treia oară, s-au oprit.

Cel mai bio miel, aşa cum l-au denumit pentru a atrage clienţi, avea toate şansele să se vândă. În afară de poliţia locală, nimeni nu i-a întrebat nimic.

Iar specialiştii ne atrag atenţia. Dacă vrem masă bogată, dar şi sănătoasă, de Paşte, trebuie să cumpărăm doar din locuri autorizate. Adică din magazine, din pieţe şi măcelării ori din cele 45 de centre temporare de sacrificare recent înfiinţate în toată ţara, după ce târgurile de animale vii au fost interzise.

Preţul foarte mic ar trebui şi el să ne dea de gândit. În general, în pieţe, un kilogram de miel se vinde cu sume cuprinse între 20 şi 27 de lei.