Nu aud şi nu vorbesc, dar dau BAC-ul cot la cot cu toţi elevii. Pentru hipoacuzici, examenul e o misiune aproape imposibilă: nici 10% dintre ei n-au promovat anul acesta. Cei mai mulţi au picat la proba scrisă de limba şi literatura română, unde nu au dreptul la un interpret, deşi, în limbajul gestual, gramatica nu există. Există însă dorinţă de reuşită, iar cei aflaţi în această situaţie speră ca bacalaureatul să fie interpretat de anul viitor.

"Viaţa mea mai uşor am o interpretă pentru examenul de BAC" - este răspunsul pe care Talia, la 48 de ani, l-a dat la proba scrisă la limba şi literatura română. Examen pe care l-a şi picat. Tocmai din cauza greşelilor. 

Articolul continua dupa recomandari

Pentru Talia şi pentru cei ca ea, limba română are o altă formă. Comunică printr-o înşiruire de cuvinte şi nu au reguli de gramatică. 

Numai în acest an, în jur de 50 de surdo-muţi au dat BAC-ul la limba şi literatura română, fără interpret. Deşi majoritatea sunt absolvenţi de şcoli speciale, la examen au de rezolvat aceleaşi subiecte ca toţi ceilalţi elevi.  

Tocmai de aceea, Autoritatea Naţională pentru persoane cu dizabilităţi face demersuri pentru ca hipoacuzicii să susţină Bacalaureatul cu un interpret. Iar primul pas a fost făcut. Limbajul mimico - gestual a fost recunoscut. 

Peste 23 de mii de români îşi trăiesc viaţa în tăcere deplină. Şi îşi doresc mai mult. Iar ambiţia îi face mai puternici.