EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. La proba scrisă de Limba şi literatură română de la Evaluarea Naţională 2016, susţinută luni, absolvenţii claselor a VIII-a au avut de scris o compunere în care trebuiau să motiveze apartenenţa la genul liric a poeziei “Salcâmi”, de A.E. Baconsky, şi o naraţiune de 150-250 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Candidaţii au avut de rezolvat două subiecte, cu mai multe cerinţe, care au fost notate în total cu 78 de puncte. Alte 12 puncte puteau fi obţinute pentru redactarea întregii lucrări, iar zece puncte au fost acordate din oficiu.

Articolul continua dupa recomandari

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Primul subiect a avut două cerinţe, una legată de analiza poeziei “Salcâmi”, de Anatol Baconsky, iar a doua, de redactare a unei compuneri de 150-250 de cuvinte în care elevii trebuiau să explice de ce poezia aparţine speciei pastel.

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Pentru unii elevi, poezia “Salcâmi”, de A.E. Baconsky, a creat mari bătăi de cap, dovadă stau primele perle de la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016:

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. “În timp ce unii oameni plâng după lucruri pierdute în copilărie care nu se mai pot întoarce, gen jucării care nu se mai fabrică, în această poezie, poetul duce dorul florilor de salcâmi.”

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. “Poetul nu poate să se descotorosească de imaginea copilăriei care îl bântuie doar în legătură cu salcâmii, dovadă că în timp ce coplăria lui Ion Creangă e bântuită de “La cireșe”, alții, din zone mai sărace n-au avut parte decât de flori de salcâm pline de viespi.”

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Nici cratima nu i-a salvat din impas: “Rolul cratimei în “învie-n mine” este de a arăta că copilul din poet nu era mort de-a binelea”. “Cratima desparte două cuvinte care nu încap întregi în versuri de poezii.”

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Marţi, elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Examenul se încheie miercuri, cu proba scrisă la Matematică.

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Prima afişare a rezultatelor este programată pe data de 1 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse şi contestaţiile (până la ora 20.00). Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 iulie.