Fac mişcare în sala de clasă, pe holuri ori în săli de sport mucegăite! Aşa decurg orele de educaţie fizică pentru mii de elevi din toată ţara. La un liceu cu program sportiv din Baia Mare, viitorii campioni fac antrenamente în miros de igrasie, pentru că - atunci când plouă - curge apă din tavan. Sala de sport nu a mai fost renovată de aproape 20 de ani, în timp ce la o şcoală din Constanţa, din lipsa unei săli de sport, elevii fac gimnastică tot acolo unde învaţă. 

La şcoala 37 din Constanţa, sala de clasă a devenit teren de sport pentru elevi. Sub atenta supraveghere a profesorului de sport, copiii fac încălzirea printre bănci, iar pe saltea - gimnastică. 

Articolul continua dupa recomandari

Într-o altă sală, orele de educaţie fizică au fost înlocuite de sportul minţii. 

Alexandru Abramuc, profesor de sport: Orele de educaţie fizică au devenit cam sezoniere. Suntem nevoiţi să ne rugăm şi să ne uităm la ştiri să vedem cum e vremea să vedem dacă putem să facem orele afară.

Când orele de sport se desfăşoară în clasă, elevii fie vin îmbrăcaţi de acasă în echipament, fie rămân în blugi. 

”Cei micuţi îşi întind saltele în clasă fac exerciţii fizice, la cei mari e mai complicat. Ei nu au unde să se schimbe, că nu au un loc unde să se schimbe”

În ultimii ani, asociaţiile de părinţi ale şcolilor fără săli de sport au trimis nenumărate petiţii la primărie, însă până acum nu au găsit o rezolvare. 12 unităţi de învăţământ din Constanţa nu dispun de o sală de sport. 

Adriana Teodoru, purtător de cuvânt Primăria Constanţa: Cu referire la şcoala 37 din Constanța putem să vă spunem că nu există nicio notă de fundamentare din partea directorului unit. de învăţământ prin care să solicite construirea unei săli de sport. 

Marcoşanu Iuliana, directorul şcolii 37 Constanţa: O să angajăm o firmă de proiectări dacă asta ne cere primăria şi o să vedem cum facem pentru un proiect de sală de sport. Până atunci aşteptăm balonul, restul în clasă. 

La un liceu cu program sportiv din Baia Mare, elevii sunt nevoiţi să suporte aproape zilnic miros de mucegai. Pe acelaşi teren se antrenează şi campioanele naţionale la gimnastică ritmică. 

Ileana Iakob, antrenor gimnastică: Igrasia asta de pe pereţi ne face rău... sănătăţii copiilor şi nouă antrenorilor. Stăm câte 6 ore pe zi şi vorbim în acest aer care după părerea mea este greu de suportat.  Când plouă afară plouă şi înăuntru. când plouă înăuntru bucăţi din pereţi mai cad. 

Pepiniera care ar trebui să încurajeze performanţele sportive nu a mai fost reabilitată de 20 de ani. În urmă cu patru ani, conducerea liceului a depus la primărie un proiect de finanţare, însă banii întârzie să apară.

Adrian Gherghel, director Liceul cu Program Sportiv Baia Mare: Suntem în faza de obţinere a autorizaţiilor , dosarul este aproape complet, sper ca anul acesta, este vorba de o suma mare, aproximativ 2 milioane și jumătate de lei.

În urmă cu trei ani, sala de sport a fost igienizată, iar directorul şcolii speră să înceapă lucrările de modernizare abia la vară. Până atunci, aproape 150 de copii trebuie să se antreneze zilnic, în aceleaşi condiţii.