Deşi ar fi trebuit să fie o veste bună, n-a făcut decât să revolte şi mai mult părinţii şi medicii, pentru că nu ajunge pentru toţi copiii trecuţi pe liste de aşteptare. Urmează o nouă promisiune de rezolvare şi încă una încălcată: vaccinul hexavalent încă nu a ajuns în ţară. Responsabil, Ministerul Sănătăţii. Moral, pentru că legal nu poate fi sancţionat în lipsa unei legi a vaccinării care să permită acest lucru.

Lipsa vaccinului tetravalent, cel care protejează copiii de poliomielită, tetanos, difterie sau tuse convulsivă, se simte încă din luna noiembrie a anului trecut. Abia acum au ajuns primele doze în cabinetele medicilor de familie din ţară. 

Articolul continua dupa recomandari

Mai puţin de 154 de mii de doze au fost distribuite, la nivel naţional, de Ministerul Sănătăţii, într-o primă tranşă. Insuficient, spun medicii de familie, astfel că zeci de mii de părinţi vor mai trebui să aştepte încă o lună pentru imunizarea copiilor.

Chiar dacă părinţii sunt dispuşi să dea şi 300 de lei pe vaccint, puţine seruri se mai găsesc pe piaţa din România. Asociaţiile de părinţi cer urgentarea legii vaccinării. 
-Prin prisma de-a obliga, sub răspndere penală chiar, Ministerul Sănătăţii să asigure dozele de vaccin necesare copiilor născuţi în România, este mai gravă ca oricând situaţia.

În acest context, nici nu e de mirare că şcolile şi grădiniţele se golesc periodic. Iar secţiile de pediatrie se umplu. Bolile copilăriei se transmit foarte uşor, spun specialiştii. Practic, dacă un copil bolnav vine la şcoală, există riscul ca alţi 20 de copii nevaccinaţi să facă boala în mai puţin de 24 de ore.
-Nu se mai poate, avem epidemii grave, se prefigurează epidemii de noi boli, pe care le credeam ţinute sub control prin programul naţional de imunizare.

Grav este că acum lipsesc sau sunt greu de găsit patru vaccinuri esenţiale din schema naţională. Aceste sincope pot crea în timp adevărate focare de boli.  
-Dacă există şi complicaţii, dacă există forme preexistente, categoric vor face o formă severă. Formă severă care poate duce la orice, după cum ştim şi din păcate, şi la deces.  

Ministerul Sănătăţii a promis suplimentarea dozelor de vaccin tetravalent în toată ţara, iar despre serul hexavalent transmite că va ajunge în câteva zile. Serul împotriva hepatitei B însă, va fi disponibil în România abia la mijlocul verii.