Trei studenţi români învaţă arta ospitalităţii în Dubai. Sunt primii dintr-un val de tineri care aleg să studieze în ţări exotice. Doar anul acesta, România are 35 de mii de tineri în facultăţile din străinătate. Mulţi se îndreaptă în afara Europei, unde speră să lucreze în cele mai luxoase hoteluri şi să întâlnească cei mai bogaţi oameni din lume. Motivul este unul singur pentru toţi: vor primi un job bine plătit, garantat imediat după absolvire.

Alessandra Stan este din Piteşti şi, după ce a fost într-o excursie cu părinţii, s-a îndrăgostit iremediabil de Dubai.

Articolul continua dupa recomandari

Pentru că turismul o fascinează, dar în România domeniul nu este dezvoltat, tânăra spune că facultatea de ospitalitate internaţională este perfectă pentru ea. 

"Cursurile sunt bine structurate, nu este multă materie, nu învăţăm lucruri despre care nu ne legăm în viaţă. Este interacţiune între studenţi, mai ales cand nu cunoşti pe nimeni la început şi dintr-odată ai proiect cu el, şi cu ea, şi cu ea. E ciudat, că facem parte din culturi şi relgii diferite", declară Alessandra.

Toate cursurile se bazează pe practică. Astfel, studenţii sunt pregătiţi încă din facultate pentru un loc de muncă în hotelurile din Dubai. Oferte de job primesc chiar din anul întâi de studiu. 

"În fiecare an avem rata de angajare ridicată, undeva la 96%, toti studenţii noştri primesc o ofertă sau doua după absolvire", explică Judy Hou, directorul general al Universităţii EAHM.

Denisa Irimescu vrea să lucreze la faimosul Burj al Arab când termină studiile, apoi să plece în Hong Kong. Tocmai a terminat un internship obligatoriu. 

"Am facut parte din echipa de brutarie şi patiserie, am facut câteva prăjituri acolo şi, după aceea, am facut parte din echipa de finanţe. A trebuit sa fiu un manager de finanţe pentru o lună jumătate", dezvăluie Denisa.

Studenţii stau cu toţii în campusul academiei, unde condiţiile sunt tot ca la un hotel de lux. Au pisicină, sală de fitness, cantină proprie şi teren de sport.

Preţurile, însă, sunt pe măsură. Pentru studiile de licenţă, manuale şi materialele didactice, studenţii plătesc 30 de mii de dolari în fiecare an. Cei mai mulţi dintre tineri îşi doresc să ajungă să lucreze la Burj al Arab, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, unde o camera poate depăşi 10 mii de euro.

Raluca Dumitrescu este exemplul pentru aceşti studenţi. A venit în Dubai în urmă cu şapte ani, iar acum este singura femeie din România care lucrează la Burj al Arab. Face training pentru angajaţii hotelului de 7 stele. 

"Este o onoare foarte mare si o responsabilitate la fel de mare. Este un simbol al Dubaiului", spune Raluca.

Salariul de pornire pentru un absolvent care se angajează în Dubai este de 2.000 de dolari. Dar poate ajunge rapid la 5.000 de dolari.