Peste câteva zile, românii vor sărbători din nou... dragostea. De data asta, româneşte, de Dragobete. Iar surprizele au gust tradiţional. De la brânză la pită, totul în formă de inimă. În judeţul Mureş, brânza este ţinută zile întregi la maturat ca să prindă gust rafinat, iar în Alba, un brutar a pregătit ceva cu totul special.

Cu ierburi de Provence, dar şi cu leurdă, chimen, ciocolată neagră, chili, nucă sau coniac, brânza în formă de inimă este pregătită cu dragoste în micul atelier din Cund, judeţul Mureş. Proprietarul a învăţat în Elveţia să facă brânză maturată.

Articolul continua dupa recomandari

Varga Istvan, producător brânză de manufactură: Oamenii sunt foarte mulţumiţi şi inspiraţi de aceste inimioare pentru că dragostea trece prin stomac, cum ştim cu toţii. 

Totul porneşte de la un caş stors zdravăn de zer şi pus la păstrat în pivniţă timp de 40 de zile până când se transformă într-un produs rafinat. Doi miri au vrut mărturii din brânză la nunta lor şi atunci i-a venit ideea să o transforme într-un produs gourmet.

Brânza în formă de inimă i-a cucerit şi pe turiştii străini care vin în mica localitate săsească, ascunsă între dealuri şi păduri.

Jonas Schafer, proprietar pensiune-restaurant: Pentru turismul nostru este foarte solicitat să vadă cum este făcută brânza, să vadă unde stau vacile sus în livada aceasta şi să înţeleagă acest concept.

O inimă din brânză costă 30 de lei, dar este destul de săţioasă. Pentru un kilogram de brânză sunt folosiţi 10 litri de lapte.

Călin Matieş, patron brutărie: Cu maia, cu acritură şi cu suflet de român pe care să o dăm tot aşa, unor români adevăraţi.

Nu sunt de vânzare. Vor fi oferite, de Dragobete, angajaţilor brutăriei. Ziua dragostei îi inspiră pe români şi în prepararea micului dejun. Unii prăjesc oul în formă de inimă, iar în cafea pun multă iubire.