E nevoie disperată de sânge în spitalele din România, dar statul cheamă donatorii în centre de transfuzie care stau să se prăbuşească. În clădiri cu bulină roşie, unde tencuiala cade din pereţii mucegăiţi, şi unde aparatura de care depind vieţi e veche chiar şi de câteva zeci de ani. De doi ani, Uniunea Europeană ne somează să rezolvăm problemele care pot ucide oameni nevinovaţi. Însă nimic nu s-a schimbat de atunci.

Cu un perete crăpat şi ţevi ruginite, aşa arată locul în care românii îşi donează sângele, ca să salveze vieţi.

Articolul continua dupa recomandari

Medicii aşteaptă şi ei schimbarea condiţiilor pentru donatorii de sânge

Pereţii crăpaţi sunt plini de mucegai, iar tencuiala cade la o simplă atingere. Suntem în cel mai mare centru de transfuzii din România - o clădire cu bulină roşie, care stă să se prăbuşească la cutremur. 

 Tot de aici, sunt coordonate şi celelalte centre din ţară. Dezastrul vizibil cu ochiul liber e scris negru pe alb şi într-un raport al Comisiei Europene, care ne avertiza încă de acum doi ani că nu îndeplinim standardele şi cerinţele pentru o bună practică. 

Un medic din Bucureşti recunoaşte că "aşteptăm şi noi cu interes să vină clădirile noi, să vină echipamentele".

Dar asta se aşteaptă de zeci de ani. Deşi se fac campanii pentru donarea de sânge de care avem nevoie în fiecare zi, iar românii încep să se mobilizeze, statul nu oferă condiţii.

Radu Gănescu, preşedinte Asociaţie de pacienţi: Lucrurile sunt clare, lucrurile erau ştiute înainte să vină Comisia Europeană, ce îmi pare rău este că la doi ani după ce au venit nu s-a schimbat nimic

Doar 1,7% dintre români donează sânge

În plus, centrul din Bucureşti este deschis doar de luni până vineri, de la 7:30 până la ora 13:00 - un interval în care cei mai mulţi sunt la serviciu.

Nu este deci de mirare că avem atât de puţini donatori, faţă de alte ţări europene. Doar 1,7% dintre români donează sânge, faţă de danezi, unde rata ajunge la 10%. 

Radu Gănescu, preşedinte Asociaţie de pacienţi: Noi trebuie să avem centre care să lucreze non-stop, trebuie să avem medici şi asistenţi care să lucreze non-stop, să avem centre de donare în toată ţara. Or, lucrurile astea nu le avem

O recunoaşte deschis chiar ministrul Sănătăţii, care promite modernizarea centrelor de transfuzii cu jumătate de gură. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Este foarte greu să faci într-un an sau doi ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani. Am văzut într-un centru un analizator, un echipament, încă în folosinţă, din 1972

Reprezentanţii Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională au trimis un comunicat  în care au precizat că sângele e testat şi este sigur pentru pacienţi.

Mai grav este că nici puţinul sânge colectat de la donatori nu este gestionat corect, se mai arată în raportul Comisiei Europene. De exemplu, transcrierea manuală a rezultatelor obţinute din teste chiar poate duce la erori fatale.