Preşedintele american Donald Trump a semnat ordinul preşedinţial de stare de urgenţă naţională pentru a obţine finanţarea zidului pe care a promis să-l ridice la frontiera cu Mexicul.

În acest fel, Trump evită aprobarea Congresului pentru alocarea de fonduri spre construirea zidului, în lupta împotriva imigraţiei clandestine.

Articolul continua dupa recomandari

Donald Trump a semnat ordinul preşedinţial de stare de urgenţă naţională

Procedura la care a apelat Donald Trump este una destul de rară, precizează specialiştii, care îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să ocolească Congresul pentru a mobiliza fonduri pentru construirea zidului la graniţa cu Mexicul.

Casa Albă a confirmat pe Twitter intenţia lui Donald Trump de a declara ”urgenţa naţională” cu scopul de a finanţa infrastructura promisă în campanie.

Totuşi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi a anunţat că ar putea declanşa proceduri judiciare în cazul în care Trump declară această ”urgenţă naţională” pentru construirea zidului.

Legea care îl autorizează pe Trump să ocolească Congresul

O lege adoptată în 1976 - "National Emergencies Act" - îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să invoce o ”urgenţă” naţională, pentru a activa puteri extraordinare, care i-ar permite lui Donald Trump să ocolească Congresul şi să se sprijine pe armată pentru a construi edificiul reclamat.

Ultimii preşedinţi ai Statelor Unite au făcut uz de aceste dispoziţii - însă în circumstanţe diferite.

George W. Bush a decretat urgenţa naţională după atentatele de la 11 septembrie 2001, iar Barack Obama a făcut la fel în timpul epidemiei de gripă H1N1.

Donald Trump a decretat stare de urgenţa naţională pentru construirea unui zid uriaş la frontiera cu Mexic.