În ţara în care toată lumea se teme că este ascultat, politicienii caută soluţii pentru a-şi ţine discuţiile secrete. Lideri de la Putere, dar şi din Opoziţie recunosc că folosesc aplicaţii de comunicare criptate. Pentru a evita stenograme din convorbiri private, mai ales după ultima întâmplare din casa unui ministru în funcţie, care acuză că a fost spionat. 

"La prima vedere pare un dispozitiv de înregistrare audio.", spunea ministrul de interne. Un mister pe care autorităţile încă nu l-au descifrat. Dispozitivul găsit de ministrul de interne a crescut şi mai mult tensiunea în lumea politică. 

Articolul continua dupa recomandari

"Sunt obişnuit să fie multe microfoane în jurul meu, dar unul e suficient. Şi vîzute şi nevăzute. În românia se vorbeşte din ce în ce mai puţin liber. Groaza de a vorbi la telefon e generalizată.", spune Liviu Dragnea. El a mărturisit că a apelat chiar şi la aplicaţii criptate, pentru a se asigura că discuţiile pe care le poartă sunt securizate.
- Ce aplicaţii de mesagerie folosiţi în acest moment? Şi premierul Mihai Tudose şi dumneavoastră?
- Adică?
- În afară de Whatsapp.
- Avem şi sms-urile tradiţionale. Şi cred că şi Signalul, din când în când.

Signal este o aplicaţie preferată chiar şi de fostul agent NSA, Edward Snowden. Stabileşte comunicări criptate prin scanarea unui cod unic generat pentru fiecare convorbire în parte. Signal ar fi folosită atât de Liviu Dragnea, cât şi de premierul Mihai Tudose. 

Însă, nu toţi politicieni se arată îngrijoraţi în legătură cu securitatea convorbirilor. Cel puţin nu în faţa camerelor de filmare. Iar alţii, consideră că orice ar face, tot vor fi interceptaţi. Mai ales că o vorbă veche, românească, spune că... "de ce îţi e frică, nu scapi"!