Oamenii de stiinta de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne, implicati intr-un proiect european de cercetare, au creat un dispozitiv ce detecteaza markerii biologici proteici, ce prezinta valori excesive la pacientii cu cancer. Cu ajutorul acestui dispozitiv, doctorii vor putea monitoriza indeaproape procesele biologice ale pacientilor si vor putea identifica din timp primele semne ale celulelor canceroase. “Daca depistezi o boala din timp este mai usor sa o tratezi, astfel ca prognosticul e mai bun, sansele de supravietuire sau de vindecare. In al doilea rand, depistarea din timp necesita mai putine zile de spitalizare, medicamente si inregistreaza o scadere semnificativa a costurilor de asistenta medicala”, a declarat profesorul de bioinginerie Sebastian Maerkl

Dispozitivul este format dintr-o lamela realizata dintr-o tehnologie extrem de avansata si un instrument de dimensiunea unui aparat de cafea. Creatorii dispozitivului sunt de parere ca acesta ar putea revolutiona preventia si tratamentul cancerului. Desi identifica primele semne ale cancerului, testul nu indica si zona afectata de boala. “In timp ce antigenul specific prostatic este specific, alti markeri biologici ar putea fi mai vagi si ar putea indica doar faptul ca exista posibilitatea sa ai cancer undeva in corp”, a precizat profesorul de chimie sintetica Keith Jones.

Articolul continua dupa recomandari

Acest dispozitiv ar putea fi pus spre vanzare in cativa ani, astfel ca testele de cancer ar putea fi efectuate chiar de acasa.