După opt ani în care micii artişti au participat la zeci de spectacole, în ţară şi în străinătate, conducerea Operei a decis să desfiinţeze postul de dirijor al Corului de Juniori, din motive financiare. În octombrie 2019, dirijoarea a fost anunţată că postul său va fi scos din organigramă la începutul acestui an.

Raluca Zaharia, dirijorul Corului de Juniori al Operei Naţionale din Iaşi: Mi-a fost comunicat verbal în biroul dumneaei, alături de alte 20 de persoane, că este o problemă şi că ''ce facem cu Raluca''. Am sperat când am văzut că nu am primit nimic că poate s-a răzgândit.

Articolul continua dupa recomandari

Nu a fost aşa. Acum câteva zile, artista a aflat, printr-o notificare, că mai are doar câteva zile de preaviz, pentru că postul a fost deja desfiinţat. La schimb, a primit un altul. de sufleur, dar şi posibilitatea să se ocupe de copii în continuare, însă numai cu un contract de colaborare.

Raluca Zaharia, dirijorul Corului de Juniori al Operei Naţionale din Iaşi: Consider că este o nedreptate. Dumneaei mi-a spus că juniorii Operei nu au foarte multe spectacole. Dumneaei spune că pe an ar fi 5 spectacole.

Supăraţi, părinţii au venit să o susţină. Fără dirijoare, sunt hotărâţi să-şi retragă copiii de pe scenă şi să se orienteze spre cluburi private.

”Acesta este mai mult decât un protest. Este o îngrijorare a noastră, a părinţilor. E o situaţie complexă, în care lucrurile au fost forţate”, spune un părinte.

De cealaltă parte, directoarea instituţiei de cultură susţine că nu face decât să respecte legea. Pentru că spectacolele copiilor sunt puţine, nu este nevoie de un dirijor cu normă întreagă.

Beatrice Rancea, manager Opera Nationala Romana Iasi: Doamna Raluca Zaharia refuză să vină să semneze un contract între dânsa şi corul de copii pe drepturi de autor pentru că noi nu avem acest cor de copii permanent, nu este un compartiment al intituţiei.

Dirijoarea trebuie sa decidă, până la finalul lunii februarie, dacă îşi va continua sau nu activitatea în instituţia de cultură.