Le incearca, din curiozitate. Asa raspund cei care se opresc pentru prima data la rafturile cu produse din carne de cal. Mai mult, aleg sa guste din salam, inainte sa cumpere. Iar rezultatul curiozitatii lor se vede in vanzari.

Articolul continua dupa recomandari

 “Avem doua produse care contin carne de cal. In ultima perioada, de cand a inceput scandalul carnii de cal, noi nu am constatat o scadere a vanzarilor, ba din contra, usor, usor cresc”, spune David Balazs, manager de magazin.

Cine cunoaste marfa stie ca nu are de ce sa isi faca probleme. Unii cumpara deja de cativa ani produsele din carne de cal, mai ales ca sunt destul de accesibile. Carnatii din carne de cal costa 18 lei kilogramul, in timp ce salamul are un pret de 25 de lei pentru un kilogram.

Nu doar romanii au fost tentati sa incerce carnea de cal, ci si francezii. “Sa stiti ca zilele trecute am fost in mai multe state, printre care si Franta, si acolo autoritatile spuneau ca a crescut foarte mult consumul de carne cal. Toata lumea, vorbind despre cat de buna este carnea de cal, a mers si a inceput sa testeze produsele respective”, a declarat Daniel Contantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Lucrurile nu merg la fel de bine cand vine vorba de export. Producatorii romani au probleme in a vinde, in strainatate, carne de vita. Exporturile de carne de cal sunt deja oprite.

“Exporturile de carne de cal desemnea au incetat, asta nu din cauza faptului ca nu mai exista cerere in exterior ci din cauza faptului ca nimeni in Romania, la ora asta niciun procesator, nu-si asuma riscul de a procesa carne in acest moment”, a spus Alexandru Jurconi, purtator de cuvant Asociatia Romana a Carnii

Anul trecut, tara noastra a exportat aproape 5.000 de tone de carne de cal catre Bulgaria, Belgia, Italia, Polonia, Olanda. Numai catre vecinii nostri bulgari am trimis aproape 2.000 de tone de carne de cal.