Videochatul, o industrie din care se câştigă milioane de euro, rămâne în afara legii. Proiectul de lege tele-munca nu include şi acest job. A spus-o clar ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. Tina este una dintre veteranele în această meserie. Vorbeşte la perfecţie rusa, engleza şi franceza. Şi spune că angajările se fac acum şi pe alte calităţi. Modelele care fac videochat nu trebuie să fie neapărat frumoase, ci femei inteligente, care pot să poarte discuţii din toate domeniile.

"Eu cu numele ăsta de Tina trăiesc de 10 ani!" Tina este femeia care seduce pe oricine, în faţa calculatorului. În mediul virtual, Tina satisface orice fantezie, însă în realitate este o femeie căsătorită, o mamă grijulie şi o pictoriţă talentată. 

Articolul continua dupa recomandari

Totul a început când a plecat în Rusia şi nu avea cu ce să-şi plătească facultatea. Aşa a văzut un anunţ tentant în ziar: "Scria că este o muncă la calculator pe bază de comunicare cu persoane din ţări străine. Se accentua că nu este deloc un contact real şi nu este o escortă." Tina îţi dorea o viaţă fără grijă, o viaţă promisă tinerelor în toate anunţurile de angajare. Ea a şi obţinut-o! În lunile bune, câstigă 7.000 de euro lunar, astfel fiului ei nu îi lipseşte nimic. 

"Ca orice domeniu are anumite laturi bune, rele, dar totul constă în cum stii tu să-ţi gestionezi gândurile şi ,în general, conduita ta. Primii ani am ascuns, ca orice persoană care intră în domeniul asta. Dacă ai de gând să duci un stil de viaţă urât, poţi să-l duci fără a avea acest job!" Însă această meserie rămâne în zona gri a legislaţiei. Autorităţile nu au făcut nimic pentru încadrarea în legislaţie a acestei activităţi. Însă nici nu pun lacăt pe afaceri. Fetele au contract de muncă pentru prestări servicii artistice. 

Dar, să faci videochat, nu mai înseamnă doar să te dezbraci în fata unei camere. Trebuie să şti câte un pic din toate: "Am început să citesc foarte mult din diferite domenii, din diferite tipuri de afaceri, cum ar fi istorie, fizică, religie şi lucrul acesta îţi dezvoltă cultura generală. Banii se fac din conversaţii. Trebuie să cunoşti şi din psihologie, ca să-ţi fie uşor să citeşti reacţiile anumitor persoan care îţi intră."

Studioul la care lucrează Tina îi oferă lecţii de engleză, de cultură generală, dar şi terapie psihologică. Chiar şi aşa, nu se vede făcând asta o viaţă întreagă: "Peste 20 de ani mă văd o faimoasă pictoriţă! Eu vreau să am propria mea galerie, pentru că peste 20 de ani, eu deja vreau să am alte colaborări cu alţi pictori şi cu şcoli."

Psiholohgii avertizează şi spun că o astfel de meserie poate lăsa urme. Keren Rosner, psiholog: "De multe ori încep ca o joacă acest job şi cu promisiunea că întotdeauna se pot retrage. Nu este chiar aşa! A te retrage din acest job este un efort psihologic şi un efort de adatare foarte mare, pentru că aceste fete ajung să înţeleagă nuditatea şi sexualitatea diferit. Este foarte greu pentru ele să se reintegreze."

În ultimii 5 ani, videochatul a explodat şi la noi. În România sunt aproximativ 100.000 de modele şi 3.000 de studiouri. Totul, într-o afacere de peste 100 de milioane de euro anual.