Au apărut detalii noi din ancheta care îi vizează pe cei trei presupuși traficanți de arme din Mureș, folosiți de jurnaliștii britanici în reportajul Sky News. În motivarea arestării românilor se arată faptul că aceștia nu aveau nici măcar recuzita necesară pentru astfel de operațiuni.

“La o distanţă de aproximativ 2 km faţă de punctul de întâlnire, Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca (...) şi împreună cu Pantics Levente au coborât, amândoi, şi şi-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia percheziţiilor domiciliare), însă unul dintre jurnaliştii britanici i-a spus lui Szanto că şi el, în calitate de intermediar al traficanţilor de arme, trebuie să poarte cagulă. Întrucât a replicat că nu are aşa ceva, cei din echipa Sky News i-au înmânat o cagulă, o şapcă şi o geacă, pe care le-a şi purtat”, se arată în motivare.

Articolul continua dupa recomandari

În plus, românii susțin că au fost plătiți de jurnaliștii britanici să apară în reportaj.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestați preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Potrivit instanţei, derularea unor astfel de acţiuni pe teritoriul României ar putea afecta securitatea naţională, prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi a populaţiei cu privire la capacitatea autorităţilor române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict şi de a aproviziona cu armament de război grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict.

“Au spus că filmează un documentar, cu personaje fictive”

Postul tv britanic Sky News a difuzat un reportaj despre presupuşi traficanţi de arme din România. Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.

sursa: Antena3