Tot mai multe oraşe din ţară iau măsuri împotriva gripei. Cum, în colectivitate, virusul se răspândeşte şi mai repede, autorităţile s-au mobilizat şi dezinfectează mijloacele de transport în comun. Exact aşa se întâmplă şi la Cluj-Napoca, acolo unde vehiculele vor intra pe rând la igienizare. În locul lor, pe traseu vor fi trimise alte autovehicule din rezerva depoului deja curăţate.

După fiecare cursă, fiecare mijloc de transport se retrage la depou pentru dezinfecţie. Scaunele, barele şi mânerele sunt spălate cu atenţie de angajaţii responsabili de curăţenie.

Articolul continua dupa recomandari

Director depou tramvaie cluj Sorin Desmean: În cadrul acestei proceduri există trei tipuri de salubrizare - o salubrizare curentă care are un timp foarte scurt pentru această salubrizare şi include îndepărtarea mizeriilor şi resturilor din mijlocul de transport , după care urmează o salubrizare normală şi o salubrizare radicală. 

Care înseamnă inclusiv curăţarea tavanelor şi corpurile de iluminat din mijloacele de transport. Cu toate acestea, clujenii simt nevoia să se protejeze suplimentar.

Medicii spun că cea mai bună măsură de prevenţie împotriva gripei rămâne în continuare vaccinarea. Cu atât mai mult cu cât riscul să intre în contact cu virusul este mai mare în colectivitate.

Dr. irina Filipescu - medic Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj: În acelaşi timp persoanele care sunt cu simtomatoilogie respiratorie sunt rugate să evite colectivităţile închise, să evite zonele aglomerate, transportul în comun, locul de muncă unde este birou deschis, multinaţională şi să meragă să fie consultaţi de medicul de familie. 

În ultima săptămână din luna ianurie au fost înregistrate în judeţul Cluj 147 de cazuri de gripă. 37 de oameni au rămas internaţi în spital, în timp ce restul se tratează la domiciliu.