Poluarea bălţilor din nord-estul Capitalei atinge proporţiile unui dezastru ecologic. Apele au scos pe maluri tone de peşti morţi. Administratorii bazinelor piscicole vorbesc despre trei surse uriaşe de poluare. Un complex rezidenţial, aeroportul Otopeni şi apele menajere care ajung în Lacul Pasărea. Ministerul Apelor a indicat o depăşire a limitelor admise la câţiva indicatori, în probele luate din apropierea pistelor de avioane. 

De pe terenul unul complex rezidenţial de locuinţe, apele menajere ajung într-un canal care comunică cu bazinele pişcicole din nord-estul Capitalei. Administratorul unuia dintre ele a cheamat azi poliţia. Vorbeşte despre un adevărat dezastru ecologic pe râul Pasărea. În fiecare zi găseşte pe mal peşti morţi.

Articolul continua dupa recomandari

Asta nu e o poluare accidentală. Se știe de ani de zile, e o poluare permanentă! Și măsuri? O să amendeze pe unul care e cu vaca pe maluri şi o să spună că de la el e poluare, la asta mă aştept! - Gheorghe Pavel, administratorul unei baze piscicole din Ilfov

Într-o plângere trimisă Ministerului Mediului, administratorul bazei piscicole din Ştefăneşti scrie că în bălţi ajung ape toxice din trei surse.

Un complex rezidenţial care ar deversa neautorizat apă menajeră în lacul Valea Pasărea. Aeroportul Internaţional Otopeni, care ar fi evacuat soluţii folosite la degivrarea avioanelor. Şi apele reziduale neepurate care provin din localităţile Otopeni, Tunari şi Ştefăneşti.

Substanțe toxice în apă

Într-un răspuns trimis redacţiei Observator, Ministerul precizează că, la gura de evacuare a apelor pluviale a Aeroportului Otopeni, apa are o culoare albicioasă şi miroase puternic. Trei indicatori ai calităţii au depăşit limita admisă. În acelaşi timp, mai multe probe au fost trimise la câteva laboratoare acreditate pentru identificarea altor substanţe toxice.

Mirosul e insuportabil, vedeți sedimentele care sunt depuse. Situația durează de ani de zile, am ajuns să ne distrugem familiile, să fim foarte bolnavi unii dintre noi și din păcate nu s-a luat nicio măsură - Emilia Țicu, administratorul bazinului piscicol Creţuleasca​

Într-un comunicat de presă, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti precizează că aşteaptă analizele finale de la Apele Române şi abia apoi va oferi un punct de vedere.

"CNAB a efectuat constant masurători privind calitatea apelor deversate și nu s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor. Aşteptăm rezultatele analizelor efectuate de Apele Române asupra probelor prelevate din multiple puncte de prelevare de pe platforma aeroportului şi din jurul acesteia" - Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti

Am încercat să obţinem o reacţie şi de la administratorul Complexului rezidenţial, pe care autorităţile l-au avertizat că orice evacuare de ape neepurate este ilegală, dar a evitat dialogul.