România are localităţi care atrag turişti din toată lumea, dar care n-au fost ridicate încă la rangul de staţiuni turistice de interes naţional. Un statut care le-ar aduce mai mulţi bani pentru investiţii, dar care nu poate fi atins fără interesul autorităţilor locale.

Peste un milion de turişti au trecut, în 2018, porţile castelului Bran. Cel mai vizitat obiectiv turistic al României ar trebui să ducă în mod natural şi la dezvoltarea zonei. Comuna Bran, însă, nu le oferă oaspeţilor nimic în plus în afară de stres.

Articolul continua dupa recomandari

Deşi la castel vin turişti din toată ţara şi din străinătate, comuna Bran nu are statut de staţiune turistică de interes naţional. Pentru asta ar avea nevoie de un drum de acces modernizat, un spital permanent, canalizare şi locuri de promenadă. Toate acestea lipsesc.

Până ca Branul să devină staţiune de interes naţional, un statut care ar atrage automat în zonă mai mulţi bani de la buget, e nevoie ca autorităţile locale să-şi dea interesul.

În situaţia Branului sunt multe localităţi care au potenţial, atrag turişti, dar rămân în urmă, din nepăsarea autorităţilor. La mare, spre exemplu, 2 Mai şi Vama Veche nu au nici măcar statut de staţiuni turistice de interes local.

Iar în Sălaj, Cheile Bizuşa, staţiunea care atrăgea zeci de mii de turişti înainte de '89, zace în uitare, deşi interes încă există.

Înainte de anul 1989, în acest loc veneau zeci de mii de pensionari din întreaga ţară pentru a-şi trata problemele reumatice în băi cu apă sulfuroasă. Recent, un investitor privat a început renovarea vechilor băi, însă, din cauza birocraţiei, lucrările au fost sistate pentru moment.

Doar un hotel din trei mai funcţionează la Băile Bizuşa, un loc renumit pentru tratamentul cu ape sulfuroase. Accesul se face pe un drum neasfaltat.