Tradiţionalul miel pentru masa de Paşte va fi mai mare şi probabil mai ieftin, spun ciobanii. Oile au fătat deja, ceea ce înseamnă că mieii vor avea la sfârşitul lunii aprilie, când este sărbătoarea creştinilor ortodocşi, şi peste 20 de kilograme. Aproape dublu faţă de alţi ani. În timp ce aşteaptă comenzile de la clienţi, ciobanii caută şi alternative. Animalele care nu se vor vinde în ţară, vor fi trimise la export.

La Botoşani, în singura staţiune de cercetare a ovinelor din ţară, sunt deja sute de miei. Cei mai mulţi dintre ei vor fi puşi la vânzare în aprilie, înaintea sărbătorilor de Paşte.

Articolul continua dupa recomandari

Andrei Albata, asistent cercetare: Mielul la 8 kilograme să rămână curat, ar trebui sa aiba pe la 16 kg in viu. Se obţine cam într-o luna, o luna jumatate, se obţine acestă greutate.

Deocamdată fiecare animal este cântărit şi văzut de un veterniar, pentru o selecţie riguroasă.

Florea Marian, medic veterinar: Cei care au calitati bune sunt păstrati pentru prăsilă. Care nu fac obiectul cercetarii, carne. Sau sacrificare pielicele, dacă este o pielicică extraordinară.

Oierii spun că mieii născuţi în ianuarie şi începutul lui februarie sunt "miei de lapte întârziaţi". Carnea lor este fragedă şi foarte gustoasă.

Anul trecut, mieii vii s-au vândut chiar şi cu 15 lei pe kilogram, în târguri şi pieţe, iar în magazine, kilogramul de carne de miel a ajuns la 25 lei.

Cu aproape trei luni înainte de sărbătorile Pascale, deja mieii au început să apară în gospodăriile oamenilor de la sat dar si in ferme mai mari. La stațiunea de cercetare ovina de la Popauti deja sunt zeci de miei si in perioada ce urmează o sa mai fie. Producția este atat de mare in aceasta stațiune de cercetare si datorita cererii foarte mari de pelicele de miel.