"Esti frumoasă! Ce bine ai lucrat azi! Îmi plac cerceii tai!" Într-o eră în care emoticoanele au înlocuit cuvintele, prea puţini oameni mai ştiu să ofere complimente în stil clasic. Şi mai puţini sunt, însă, cei care ştiu să le primească. Specialiştii ne încurajează să îndrăznim să spunem ce ne place la persoana de lângă noi.

Vorbim despre emoţie, cu emoţie. Însă, cu puţin exerciţiu, putem depăşi această barieră, pentru a ajunge să facem complimente sincere. Ele sunt o parte importantă în comunicare şi, mai ales, un puternic stimulent afectiv.

Articolul continua dupa recomandari

Adina Berar, psiholog: Esential atunci cand oferim un compliment e ca acela sa fie clar si pozitiv. Sa nu ascunda alte mesaje sau o critica ascunsa.

Complimentele de altă dată s-au mutat acum în mediul online, doar că emoticoanele au înlocuit cuvintele.

Specialiştii ne atenţionează - nu e uşor nici sa oferi, dar nici sa primeşti un compliment. Dar ca orice alt aspect al psihicului nostru şi acesta se poate "educa".

Adina Berar, psiholog: Prin exercitiu incurajez oamenii sa faca un experiment, sa facă cat mai multe complimente si sa vada care sunt reactiile care vin partea oamenilor. S-ar putea sa aiba surprize placute.

Sfaturile specialiştilor nu se opresc aici. Tot ei ne îndeamnă să ne ajutam de cuvinte pentru a ne intaririi relaţiile cu ceilalţi. Şi am putea face acest exerciţiu începând chiar de azi. Mai ales că 24 ianuarie este Ziua Complimentelor.