Pe măsură ce scăpăm de frig și ne apropiem cu pași repezi de vară, ne gândim cu teamă la zilele toride, în care nu vom putea să scăpăm de arșiță nici măcar în confortul propriei locuințe.

A fost o primăvară cu temperaturi oscilante și cu ploi frecvente, iar meteorologii ne avertizează că urmează o vară caniculară, cu umiditate ridicată. Acest lucru înseamnă că vom avea parte de zăpușeală și un confort termic scăzut în atmosferă. Corpul nostru are o temperatură internă de aproximativ 37 °C, cu variațiuni de mai puțin de un grad pe parcursul zilei, în funcție de starea emoțională sau de efortul fizic depus. O variațiune mai mare de un grad are loc doar atunci când ne îmbolnăvim sau când condițiile din mediul înconjurător sunt mai dure decât poate organismul să suporte.

Articolul continua dupa recomandari

Vara, când temperatura crește peste limita suportabilă, și corpul se încălzește. Organismul nostru are un „termostat” intern, responsabil de menținerea unei temperaturi constante a corpului, prin creșterea fluxului de sânge spre piele și prin transpirație. Astfel, corpul crește rata de pierdere a căldurii, pentru a echilibra temperatura internă. Acest proces pune însă stres asupra organismului. Când aerul devine foarte cald, iar umiditatea este ridicată, indicele de confort termic scade și pot apărea mai multe probleme. Pentru a te proteja de efectele nocive ale caniculei, cel mai simplu este să îți dotezi locuința cu un astfel de aer conditionat pe timpul verii, care te ajută să reglezi temperatura, să scazi umiditatea și să purifici aerul.

Care sunt efectele nocive ale caniculei asupra corpului?

Expunerea pentru un timp îndelungat la temperaturi mari poate pune probleme corpului în reglarea temperaturii interne. Ca rezultat, pot apărea iritabilitatea, pierderea puterii de concentrare și a capacității de a rezolva sarcini simple, scăderea forței musculare, instalarea unei stări de letargie și oboseală. Riscurile caniculei diferă de la persoană la persoană, iar starea generală de sănătate poate influența cât de repede ne adaptăm la schimbările climatice. Persoanele supraponderale resimt căldura mai intens, întrucât corpul nu își poate regla la fel de eficient temperatura internă. Și vârsta este un factor important. Cei cu vârste de peste 45 de ani, care nu fac sport în mod regulat, pot avea parte inclusiv de dezechilibre hormonale cauzate de caniculă. Și unele afecțiuni, în special bolile de inimă, tensiunea ridicată sau problemele respiratorii, pot crește riscurile la care ne expunem când stăm prea mult într-un mediu prea cald.

Institutul National pentru Siguranța Ocupațională și Sănătate a arătat, într-o serie de studii, că femeile sunt cele care resimt mai intens căldura și sunt mai afectate de caniculă, deoarece organismul lor nu poate transpira la fel de mult și, ca atare, durează mai mult să își regleze temperatura internă.

Care sunt principalele afecțiuni cauzate de caniculă?

Expunerea prelungită la căldură poate influența apariția unor afecțiuni:

  • Edemul poate apărea mai ales în cazul persoanelor care lucrează în medii cu temperaturi ridicate și se manifestă prin umflarea în special a încheieturilor sau a gleznelor. Problema dispare de la sine într-o zi sau două petrecute într-un mediu răcoros.

  • Iritațiile apar ca rezultat al inflamării țesuturilor din cauza astupării sau blocării glandelor sudoripare. Iritațiile apar ca niște mici puncte sau pete roșii pe piele, pot cauza mâncărimi și trec de la sine când intrăm într-un mediu cu o atmosferă plăcută din punct de vedere termic.

  • Crampele sunt dureri acute la nivelul mușchilor, rezultate în urma unui dezechilibru al sărurilor pierdute prin transpirație, pe care organismul nu le poate înlocui la fel de rapid. Crampele pot apărea și în urma hidratării excesive.

  • Epuizarea este cauzată în special de deshidratare, iar simptomele includ o stare de letargie, amețeală, sete, greață, crampe musculare, palpitații, apariția unei senzații de sufocare și amorțeală în mâini și în picioare. Hidratarea și expunerea la un mediu răcoros duc la dispariția simptomelor.

  • Sincopele apar atunci când creierul nu primește suficient sânge, când o persoană stă în picioare, și apare leșinul. Persoanele care leșină pe timp de caniculă au tensiunea mică și se adaptează greu la schimbările de temperatură, așa că ar trebui să evite, pe cât posibil, expunerea la temperaturi mari.

Pentru a vă feri de aceste efecte nocive ale caniculei, este indicat să evitați expunerea în soare pentru un timp prelungit, la temperaturi mari, să mențineți un mediu răcoros și uscat în locuință și să vă hidratați corespunzător în zilele toride.