La plăcinte, cozonaci sau colaci înainte! Înainte spre un cuptor... comunal. Aşa ceva există într-o localitate din judeţul Iaşi. Cuptorul comunităţii funcţionează cu lemne şi poate fi folosit de oricine. Vatra a fost ridicată de oamenii care trăiesc din ajutorul social acordat de primărie. Costuril au existat doar pentru materia primă.

Nu e zi de sărbătoare, dar e zi de încercat noul cuptor din comună. Mai ales că oricine poate pune la copt bunătăţi. Aşa că, dis-de-dimineaţă, câteva dintre gospodinele din Gura Bohotin s-au pus pe treabă. Au vrut să fie printre primele care testează cozonacii şi colacii scoşi de pe vatra încinsă din centrul satului.

Articolul continua dupa recomandari

Cuptorul lung de aproape cinci metri şi înalt de trei a fost abia construit de câțiva dintre cei care primesc ajutor social. Lucrările au durat aproape două luni, iar costurile au fost doar pentru cărămidă şi ciment.

După ce au stat aproape 3 ore la dospit, cozonacii au fost numai buni de pus în cuptor. Iar după încă o oră, bine rumeniţi în vatră, au fost mândria gospodinelor.