Abia aștepți să te muți cu familia în casa visurilor tale și plănuiești de mult timp să faceți acest pas, dar ca orice schimbare importantă pe care urmează să o faci este bine să cântărești bine situația și să iei cele mai înțelepte decizii.

Pe lângă alegerea planului de mobilare și a culorilor pentru pardoseală, gândește-te la factorii care țin de confort, precum: căldura, apa și lumina, care cresc considerabil costurile traiului la casă. Aceste cheltuieli pot fi optimizate cu ajutorul unor decizii care inițial pot părea costisitoare, dar îți vor scădea imediat cheltuielile cu utilitățile cu câteva zeci de procente.

Articolul continua dupa recomandari

Ține cont de sfaturile de mai jos pentru a avea costuri lunare mai mici cu întreținerea casei:

1. Alege o centrală termică cu o capacitate optimă

În fiecare an, centralele termice funcționează non-stop din luna octombrie până în luna aprilie, iar facturile la gaz cresc exponențial. Înainte să alegi centrala termică, consultă un specialist care să te sfătuiască în privința capacității și a puterii de care ai nevoie, pentru a nu te confrunta cu situația în care alegi o centrală prea slabă și nu ai presiune la duș sau caloriferele nu se încălzesc suficient. Dacă te vei muta într-o casă spațioasă, cu cinci- șase camere și trei-patru băi, vei avea nevoie de o centrală care să facă față nevoilor familiei tale.

De exemplu, o centrala termica pe gaz cu putere mare asigură un consum redus și, dacă optezi pentru una în condensație, te va ajuta să economisești cu 35% mai mult față de o centrala convențională. Aceste modele au o eficiență energetică sporită deoarece gazele de ardere sunt evacuate la o temperatură mai joasă, iar căldura latentă rezultată este folosită pentru a asigura un plus de energie.

2. Montează o pompă submersibilă de apă

Montarea unei pompe submersibile îți oferă accesul la o resursa valoroasă și, în unele cazuri destul de scumpă, mai ales dacă folosești un volum ridicat de apă și îți place să îți îngrijești gazonul sau ai de gând să-ți instalezi o piscină în curte.  Pe de altă parte, o asemenea pompă oferă cu 30% mai multă presiune decât un hidrofor, ceea ce scade costurile cu energia electrică.

Dacă ai semnat deja contractul și urmează să te muți în afara orașului sau te interesează să aplici aceste sfaturi pentru casa de vacanță, o pompă submersibilă funcționează eficient, indiferent de adâncimea de la care trebuie să extragi apa. Este o bună alternativă mai ales dacă apa din puț este de calitate și vine de obicei în completarea variantei de alimentare de la rețeaua de apă.

3. Optează pentru sistemul de iluminat pe senzori

Iluminatul casei este mai costisitor decât ți-ai imagina inițial pentru că trebuie să iei în calcul atât iluminatul zonei interioare, cât și al celei exterioare (curte, gradină, alei). De aceea, modul în care alegem să ne luminăm casa, de la tipul becurilor, până la întreg sistemul, e important pentru cheltuielile cu energia electrică.

Un sistem inteligent de iluminat, pe senzori de mișcare, este o variantă eficientă și ecologică, practic cea mai înțeleaptă alegere pe care o poți lua pentru a avea costuri mai mici la final de lună. Astfel, montarea unui sistem de iluminat pe senzori de mișcare te ajută să economisești energie electrică prin comutarea automată a luminii în funcție de prezența mișcării. În acest caz, nu mai poate fi vorba de o risipă de energie pentru că am uitat lumina aprinsă în garaj.

Siguranța, confortul familiei și eficientizarea costurilor lunare cu utilitățile pot face casă bună, dacă pleci la drum cu un plan bine stabilit și știi care sunt cele mai bune soluții, care îți reduc cheltuielile. Totuși, tine cont că să le implementezi cu ajutorul unei echipe de profesioniști despre care ai recomandări  și care îți oferă garanție la lucrări.

Sursa foto: Shutterstock