Vara este cel mai călduros anotimp al anului, motiv pentru care ne așteptăm la temperaturi ridicate în această perioadă. Suntem o țară cu un climat temperat continental, așa că este normal să avem diferențe mari de temperatură între anotimpuri. Cu toate acestea, valurile de căldură care lovesc periodic țara noastră nu sunt un efect al climei din regiune.

Ele încep, de regulă, în Africa și își fac drum către noi, urcând brusc temperatura la valori care pot să ne afecteze serios sănătatea. În timpul unui val de căldură, temperaturile cresc, de la o medie de 22-24°, la peste 35° Celsius. Iar cu fiecare grad în plus, crește și riscul de accidente, în special în rândul membrilor mai vulnerabili ai societății, precum copiii, bătrânii și femeile însărcinate. Tocmai de aceea, e important să știi ce poți face ca să treci mai ușor printr-un val de căldură:

Articolul continua dupa recomandari

Climatizarea locuinței

În timpul zilelor de caniculă, când temperaturile ajung și la 38° Celsius, atmosfera din locuință poate deveni greu de suportat, în special pentru cei care locuiesc la ultimele etaje. Singura cale prin care aceștia se pot proteja eficient de caniculă este prin montarea de aparate aer conditionat în casele lor.

Blocurile de locuințe sunt cele mai expuse în timpul unui val de căldură, lucru care se reflectă și în temperatura din interior. Oamenii pot rezista ușor la temperaturile specifice verii, în condiții normale. Însă, în timpul unui val de căldură, gradul de disconfort al corpului nostru iese din parametrii normali. Organismul primește, practic, un șoc termic, iar asta ne poate afecta serios sănătatea. Cu un aparat de aer condiționat, această grijă dispare, pentru că, cel puțin în interiorul casei, tu vei fi cel care controlează temperatura.

Pregătirea pentru somn

Căldura îți poate afecta serios somnul și există un motiv foarte bun pentru asta. Conform Sleep Hub, ca să putem adormi, temperatura organismului nostru trebuie să scadă. În acest scop, organismul redirecționează mai mult sânge către extremități, disipând în acest fel căldura. Dar cu cât temperatura din interior e mai mare, cu atât devine și somnul mai dificil.

Din fericire, există o soluție ingenioasă pentru această problemă. În zilele caniculare, pune așternuturile pe care vei dormi într-o pungă și bagă-le pentru câteva ore la congelator. Apoi, când ești gata de culcare, pune-le din pe pat și bucură-te de un somn răcoros și liniștit. Sigur, așternuturile nu vor rămâne reci toată noapte, dar tu vei fi de mult adormit înainte ca ele să se încălzească.

Situațiile de urgență

În timpul unui val de căldură se pot întâmpla multe lucruri neașteptate, iar felul în care ne simțim se poate schimba dramatic fără nicio avertizare. Canicula ne slăbește organismul, iar asta poate duce la stări de leșin, amețeală sau, în cazurile mai grave, chiar la accidente vasculare. Iar dacă te afli în mijlocul orașului într-o astfel de situație, nu ai prea multe opțiuni la îndemână.

Cu toate acestea, există metode prin care îți poți răcori organismul repede într-o situație de urgență. Când simți că nu mai poți rezista la căldură, caută un magazin și cumpără repede o pungă de gheață sau, dacă nu găsești gheață, o doză sau o sticlă rece de la frigider. Pune gheața sau sticla pe extremitățile corpului, rând pe rând. Începe cu încheieturile mâinilor, apoi ține-o pe gât, coate, glezne și în spatele genunchilor. Ține gheața câteva secunde, în fiecare din aceste puncte ale corpului, iar în scurt timp vei începe să te simți mai bine.

Sursă foto: Shutterstock