Ai un consum de carburant mult peste specificațiile mașinii și ai vrea să economisești mai mult? S-ar putea să te confrunți cu o problemă frecventă a șoferilor, iar soluția să fie aproape.

Dacă autoturismul tău nu are vreo problemă la nivelul motorului, remediul pentru un consum mai mic constă în câteva practici care, corelate, te vor ajuta să rărești vizitele la benzinărie. Vei găsi în rândurile următoare cinci sfaturi cu ajutorul cărora să crești eficiența la drum.

Articolul continua dupa recomandari

Folosește corect treptele de viteză

O cauză des întâlnită care duce la un consum mare de combustibil este gestionarea într-un mod nepotrivit a vitezelor. Accelerările bruște, demarajul în vitezele inferioare fără un scop clar și schimbarea vitezelor la o turație prea mare duc la creșterea semnificativă a consumului. Acest mod agresiv de a conduce îți subțiază veniturile văzând cu ochii, mai ales în lunile de iarnă, când condițiile naturale duc oricum la un consum ridicat.

În aceeași categorie intră și frâna de motor. Utilizarea acesteia în mod corespunzător duce la scăderea consumului de carburant, dar și la o uzură mai lentă a plăcuțelor și discurilor de frână.

Verifică presiunea din pneuri

Este recomandat să acorzi atenție anvelopelor. Dacă acestea nu au destulă presiune, frecarea suplimentară cu asfaltul duce la creșterea consumului de carburant. Nici să cazi în extrema cealaltă nu este recomandat, deoarece, umflând exagerat pneurile, chiar dacă mașina ta va consuma mai puțin, poți pune viața ta și a celorlalți în pericol. De aceea este benefic să verifici periodic presiunea și să circuli cu anvelopele în parametrii recomandați de producător.

Consumul de combustibil este influențat și de tipul cauciucului, astfel că este bine să respecți tipurile de anvelope pentru cele două sezoane sau să cumperi cauciucuri all season la cel mai bun pret.

Alege itinerariile mai libere

De fiecare dată când încetinești, pierzi energia cinetică acumulată anterior frânei. Acea energie fusese obținută cu consum de carburant, ceea ce înseamnă că pentru a ajunge din nou la viteza pe care o aveai înaintea încetinirii, mașina ta va consuma o cantitate suplimentară de combustibil. Aceasta se întâmplă de fiecare dată când frânezi și accelerezi, mai ales dacă la frâne folosești pedala și nu frâna de motor.

Drumurile aglomerate, unde frânele și accelerările repetate fragmentează ritmul îți vor crește consumul, așa că ar fi de dorit evitarea lor. Alege întotdeauna drumurile cu trafic redus, chiar dacă sunt mai lungi, deoarece în acest fel vei economisi carburant. În plus, un drum liber este un drum cu mai puține pericole.

Utilizează corespunzător pilotul automat

În cazul în care mașina ta este dotată cu sistem „cruise control”, sau pilot automat, vei avea parte de drumuri lungi mai confortabile, nefiind nevoit să menții piciorul tot timpul pe pedala de accelerație. În acest mod, având viteză constantă, consumul de carburant va scădea.

Totuși, această funcție ar trebui folosită doar la drumuri lungi și drepte, nefiind recomandată folosirea în oraș, când traficul este intens și nici în condiții de vânt puternic. De asemenea, pe drumuri alunecoase și înclinate, cu serpentine, pilotul automat poate fi mai mult o bătaie de cap decât un ajutor, așadar este indicat să nu fie activat în aceste condiții.

Renunță la obiectele inutile din mașină

Portbagajul mașinii tale nu ar trebui confundat cu o magazie. Din moment ce o încărcare suplimentară de 50 de kilograme îți poate crește consumul de carburant cu până la 1,5 litri la suta de kilometri în anumite condiții, ar trebui să lași acasă toate lucrurile de care nu ai nevoie, inclusiv barele de pe mașină, care contribuie serios la creșterea consumului, din cauza pierderii caracterul aerodinamic al autovehiculului.

Așadar, respectând aceste sfaturi, consumul mașinii tale se va apropia de cel specificat în cartea tehnică. Modalitățile de reducere a consumului de carburant nu se opresc aici, întrucât cantitatea de combustibil necesară unui motor este în strânsă legătură cu mulți factori. Totuși, ideile de bază expuse mai sus te vor ajuta să faci economii serioase, conducând în siguranță. Drumuri bune!