Pardoseala este unul dintre cele mai importante elemente în cadrul procesului de amenajare, atât din punct de vedere estetic, cât și în ceea ce privește confortul locuinței. Însă, având în vedere numeroasele opțiuni existente pe piață, alegerea parchetului nu este deloc simplă. În ultimii ani, parchetul laminat a devenit tot mai popular, fiind o variantă practică, ușor de montat și întreținut, rezistentă și mai ales, accesibilă.

Spre deosebire de parchetul din lemn masiv, cel laminat este realizat din mai multe straturi de materiale fibrolemnoase, care pot imita o mulțime de texturi de lemn, păstrând, în același timp, calitatea ridicată. Pentru alegerea potrivită și de durată a parchetului laminat este nevoie să țineți cont de câteva criterii în momentul achiziției, dar să luați în calcul și sfaturile referitoare la montaj și întreținere.

Articolul continua dupa recomandari

Criterii de alegere a celui mai bun parchet laminat

Primele aspecte de care trebuie să țineți cont sunt cele de ordin practic. Grosimea parchetului se stabilește în funcție de spațiul în care va fi montat și de traficul din încăperea respectivă. Mai exact, în holul de la intrare, camera de zi și bucătărie este nevoie de parchet laminat cu o grosime mai mare de 8 mm, cu indicații de “trafic casnic intens”, iar pentru dormitor puteți opta pentru o grosime mai mică, de 6-7 mm. Alegând varianta potrivită nevoilor voastre veți avea garanția că parchetul laminat își va păstra aspectul și funcționalitatea o perioadă lungă de timp.

Rezistența la umiditate este un alt criteriu important în procesul de achiziție, mai ales atunci când urmează să fie instalat în baie, bucătărie, balcon sau terasă. Este foarte important ca parchetul să fie 100% impermeabil, astfel încât să nu se deformeze în cazul în care intră în contact cu apa. Deși prețul este mai mare, în raport cu modelele standard, vă veți convinge în timp că a meritat din plin investiția.  

Fiind un element care contribuie la definirea amenajării interioare, nici aspectul parchetului nu trebuie neglijat. Din fericire, există variante de parchet laminat pentru toate gusturile, de la nuanțe deschise, mate sau lucioase, potrivite pentru încăperile de mici dimensiuni, până la culori închise și texturi mai încărcate pentru încăperile amenajate în stil clasic sau pentru camerele copiilor.

Cele mai multe alegeri se fac în urma analizei costurilor, parchetul laminat fiind o variantă mai accesibilă față de cel din lemn masiv. În prezent, puteți găsi parchet laminat la preț avantajos, fără să renunțați la avantajele de ordin practic și estetic, raportul calitate-preț fiind excelent.

Sfaturi pentru montarea parchetului laminat

Dacă vreți ca parchetul laminat să reziste mult timp, în cele mai bune condiții, trebuie să vă asigurați că montajul este realizat corect. Prima regulă se referă la ajustarea parchetului la nivelul umidității din cameră, ceea ce presupune depozitarea acestuia în încăpere cu 48 de ore înainte de montaj. În acest mod veți evita dilatarea sau umflarea parchetului după instalare.

Un alt aspect important în montarea corectă îl reprezintă suprafața pe care urmează să fie instalat parchetul. Aceasta trebuie să fie dreaptă, cu denivelări de până la 3 mm, astfel încât plăcile de parchet să se îmbine corespunzător. Următorul pas înainte de instalare constă în așezarea unei folii protectoare pe pardoseală, care are rolul de a izola termic și fonic, dar și de a proteja parchetul de umiditate.

După ce ați bifat aceste aspecte, puteți începe montarea primelor plăci de parchet, din colțul din stânga al încăperii, însă nu înainte de măsurarea în prealabil a camerei pentru a vedea dacă este necesar să tăiați din lățimea primului rând de plăci. După îmbinarea plăcilor de parchet urmează ultimul pas, montarea plintelor la perete, acestea având rolul de a masca distanța de dilatare, dar și cablurile trase prin pardoseală.

Recomandări de întreținere a parchetului laminat

Parchetul laminat se întreține cu ușurință, folosind soluții speciale și cârpe moi, bine stoarse, pentru a nu lăsa urme sau zgârieturi pe pardoseală. Sunt de evitat produsele chimice de curățare și produsele uleioase întrucât acestea pot distruge finisajul parchetului laminat. De asemenea, mutarea mobilei sau a obiectelor grele direct pe suprafața parchetului provoacă zgârieturi sau alte deteriorări care nu pot fi remediate, parchetul laminat neputând fi rașchetat sau refinisat.

Țineți cont și de faptul că temperatura interioară și nivelul de umiditate din casă influențează durata de viață a parchetului laminat. Dacă vreți să vă bucurați cât mai mult timp de el, asigurați o temperatură constantă în interior și un nivel de umiditate potrivit, astfel încât parchetul să nu se umfle.

Așadar, parchetul laminat este o variantă de pardoseală modernă, rezistentă și accesibilă, iar atunci când este montat corect și întreținut corespunzător își menține avantajele o perioadă îndelungată de timp, de până la 25 de ani.