Există şi agricultori fericiţi. Sunt cei care au mizat pe cătină, un fruct care s-a copt anul acesta în cantităţi-record. Cultivatorii se aşteaptă la câştiguri mari, iar comenzile curg din toată lumea. Tot mai mulţi străini au descoperit soiul românesc, considerat cel mai bun din Europa.

Când câmpurile de cătină devin portocalii, e semn că a venit vremea recoltei. Pe plantaţia din satul gorjean Cojani, 20 de culegători taie crengile ticsite de fructe, de pe cele 55 de hectare.

Articolul continua dupa recomandari

Cultura a prins rădăcini acum cinci ani, dar gustul profitului a început să se simtă abia acum, când producţia a uimit inclusiv concurenţa.

Avem peste 4 metri și jumatate creștere, ceea ce eu n-am văzut în altă parte. În mod normal trebuia să fie undeva la 20% din ce e. S-a dezvoltat atât de puternic încât n-ai cum să o tai decât cu drujba - Ilie Potecaru, cultivator

Pe fiecare hectar s-au copt 25 de tone de fructe. 60% din recoltă va ajunge în supermarketuri, sub formă de suc sau siropuri, în combinaţie cu miere, mure şi soc.

Restul fructelor, congelate la minus 37 de grade pentru a-şi păstra proprietăţile, sunt vândute cu 8 euro kilogramul în Japonia şi Germania.

Cătina, un adevărat medicament al naturii

Denumită şi ginsengul românesc, cătina este bogată în antioxidanţi şi în acizi graşi omega, esenţiali pentru reducerea colesterolului. Graţie sutelor de nutrienţi, este leacul minune pentru o imunitate de fier. Avem aşadar o comoară, dar puţini se bucură de ea. Pentru că angajaţii care să culeagă cătina se găsesc extrem de greu.

Nu mai prea sunt oameni, e criză totală de oameni, fiecare pleacă, majoritatea în Occident. Avem unelte foarte bune, foarte performante, avem cazare, mâncare, condiții foarte bune - cultivator

Şi un salariu de peste 5.000 de lei, bani câştigaţi în cele două luni, cât durează recoltarea. Cu toate acestea, media de vârstă a culegătorilor este de 60 de ani, pentru că tinerii se feresc de munca migăloasă.