Criza muncitorilor calificaţi şi preţul materialelor de construcţie ne scumpesc locuinţele. În marile oraşe, apartamentele se vând la preţuri exorbitante, chiar dacă românii nu se mai înghesuie să cumpere la fel ca în alţi ani. Pe o astfel de piaţă, specialiştii ne recomandă să ne facem propriile calcule pentru a afla ce fel de locuinţă ne putem permite.

2020 a debutat cu preţuri-record pe piaţa imobiliară. În marile oraşe nu se mai vând locuinţe spaţioase, în zone bune, la un preţ mai mic de 1.000 de euro pe metrul pătrat. Cluj-Napoca a depăşit orice aşteptare. Un apartament se vinde şi cu 1.700 de euro metrul pătrat.

Articolul continua dupa recomandari

Semne de ieftiniri nu există anul acesta. 

Tudor Marc, agent imobiliar: Estimăm creşteri ale preţurilor cu zece la sută. Şi asta în special datorită cererii foarte mari şi a faptului că în momentul de faţă, în Cluj Napoca, oferta de imobile ce vor fi livrate în 2020 este foarte mică 

Un fenomen valabil la nivelul întregii ţări. 

Braşov este în topul oraşelor cu cea mai săracă ofertă de locuinţe, urmat de Iaşi şi Bucureşti.

Scumpirile din ultima perioadă au câteva explicaţii, spun specialiştii. Preţul de producţie a betonului, de exemplu, a crescut cu 40-50 de lei pe metrul cub în ultimii doi, trei ani. Şi mâna de lucru s-a scumpit. 

Silvian Dianu, inginer: Se situează între 50 de euro şi 60 de euro pe metrul pătrat construit. Faţă de acum doi ani, când era între 35 şi 40, maxim 42 de euro pe metrul pătrat 

În sudul Capitalei, preţul de producţie pe metrul pătrat variază între 500 şi 600 de euro, urmând ca, ulterior, dezvoltatorul să vândă apartamentul la un preţ mediu de 1.000 de euro metrul pătrat. 

În nordul oraşului situaţia este alta. Costul de producţie ajunge la 800 de euro, iar la vânzare locuinţa poate ajunge şi la 2.200 de euro metrul pătrat. 

Cât despre locuinţele vechi- e loc de negociere până la 20, chiar 25 la sută, spun brokerii, care ne avertizează că nu toate ofertele sunt corecte. 

Alexandru Manea, broker imobiliar: Am proprietăţi în portofoliu care sunt nevândute de peste şase luni. Sau nu vor să renunţe la preţ. Preţul pe metrul pătrat e mare, în comparaţie cu dezvoltările noi 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Foarte important! Casa pe care ţi-o permiţi sau apartamentul pe care ţi-l permiţi este echivalentul a maximum patru ani de venituri

Altfel spus, un cuplu care câştigă 6 mii de lei lunar, adică două salarii medii, nu ar trebui să îşi cumpere o locuinţă mai scumpă de 60 de mii de euro.