Cele mai vechi fabrici de textile din România riscă să se închidă sau să intre în faliment. Şi sute de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă. Comenzile de îmbrăcăminte au scăzut dramatic din cauza Brexitului, se plâng patronii. În plus, importul de materie primă din China este blocat pe fondul epidemiei de coronavirus.

Olt, Argeş, Bihor, Arad. Sunt doar câteva dintre judeţele în care, în ultimul an, s-au făcut concedieri masive şi s-au închis fabrici de textile cu istorie. 

Articolul continua dupa recomandari

Până la începutul lunii, aici funcţiona o fabrică de textile care exporta îmbrăcăminte în Italia. Mai exact, 500-600 de cărucioare de marfă în fiecare zi. Iar 200 de persoane aveau un loc de muncă stabil. Pentru că nu mai era profitabilă, fabrica s-a închis, însă, ca multe altele din ţară. 

Iar cele care nu s-au închis încă îşi numără mai degrabă pierderile, decât profiturile. Patronii se plâng că au costuri tot mai mari, dar şi muncitori calificaţi tot mai puţini. 

Daniela Tudor, director resurse umane: Gândiţi-vă că această fabrică a avut la un moment dat în jur de 700 de salariaţi, 800. Doar acest punct de lucru. Acum câţi sunt aici? Sunt cam 150 

În Argeş, la Topoloveni, o mână de croitorese fabrică 50 de mii de rochii, bluze şi sacouri pe lună pentru magazine din Anglia. Nicio angajată nu are mai puţin de 40 de ani. 

Cu entuziasm, Elena Lie ne povesteşte de norma pe care o are de respectat. După ce este croită, fiecare rochie de pe această bandă ajunge în mâinile ei, la control: "Deja astăzi, la ora 11:00, am 100%".

Cu părere de rău, ne spune că a încercat să îi înveţe şi pe alţii meseria ei. 

Elena Lie, angajată: Le plac designerii, le plac hainele la tineri, dar să le creeze, să vadă starea cum e, atunci, în creaţie- ar trebui să activeze pe domeniul ăsta tineretul 

Doar în această fabrică ar mai fi nevoie de câteva zeci de angajate. În timp ce unele afaceri sunt doborâte de criza forţei de muncă, altele sunt doborâte de Brexit. 

Fabricile de încălţăminte şi de îmbrăcăminte au înregistrat comenzi din afară cu 30% mai puţin faţă de perioadele bune. De altfel, nu doar comenzile au scăzut, a scăzut şi numărul muncitorilor din acest sector care a ajuns la jumătate faţă de acum zece ani. 

Şi salariile mici îi ţin pe mulţi departe de un job în acest domeniu. Mai bine de 14% din angajaţi primesc salariul minim, adică 1.346 de lei în mână. Rareori câştigă 2.000 de lei. 

Mihai Păsculescu, lider industria textilă: Iar acum, influenţa negativă e şi ceea ce se întâmplă cu acest virus din China. China e blocată, nu mai vin nici ţesături, nici accesorii. Nici cei care au făcut deja comenzi în China şi sunt gata- sunt blocate în vamă

Industria textilelor reprezintă unul dintre motoarele economiei. Anual, exporturile depăşesc şase miliarde de euro. Practic, peste 80% din îmbrăcămintea şi încălţămintea produsă la noi ajunge în ţări precum Marea Britanie, Italia, Germania sau Franţa.