Un copil de trei ani a avut parte de o moarte cumplită. A căzut în fosa septică a unei şcoli. Groapa adâncă de patru metri nu era îngrădită, iar capacul care o acoperea era rupt. Tulburător este că fosa a fost săpată, cu 11 ani în urmă, chiar de tatăl copilului. Şcoala din Iaşi este doar una dintre cele aproape 1.500 din România care încă au toaleta în curte.

Elena Silică, mama copilului: L-am dat dimineaţă la grădiniţă, ca de obicei. Şi pe la 9 jumate, zece, au venit acasă să mă anunţe dacă a venit acasă copilul de la şcoală, că nu-l găsea pe nicăieri

Articolul continua dupa recomandari

A fost ultima oară când femeia din localitatea Buda şi-a văzut fiul în viaţă. La trei ani, Daniel nu era înregistrat oficial la grădiniţă, dar părinţii îl trimiteau să se acomodeze cu colegii. 

Copil de 3 ani, mort după ce a căzut în fosa septică a şcolii

Şcoala este, de fapt, o clădire cu toaleta în curte şi unde fosa septică adâncă de patru metri era neîngrădită.

Elena Silică, mama copilului: Pe la 11, cred, nu ştiu cât era ceasul, l-a găsit omul de serviciu la apă, înecat. Era în fosa septică

În momentul tragediei, o singură învăţătoare supraveghea 40 de elevi de grădiniţă şi de şcoală.

Băiatul s-a jucat în curte şi a căzut în fosa acoperită doar cu un capac ruginit şi spart.

Groapa a fost săpată cu 11 ani în urmă, chiar de tatăl copilului înecat.

Gheorghe Silică, tatăl copilului: Eu am săpat cu mâna mea, fosa. Are patru metri adâncime.  Dacă îmi trecea mie prin cap, mă duceam eu şi controlam pe acolo chestiile astea. Dar dacă este directoare, este primărie, sunt responsabili, trebuie să ştie ce au de făcut, nu?

S-a deschis dosar penal pentru omor din culpă

Poliţia a deschis un dosar de omor în culpă, în acest caz. O anchetă a fost deschisă şi de Inspectoratul Şcolar.

Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iaşi: În unanimitate membrii au votat pentru demiterea directorului de la şcoala profesională Brăeşti. În mod evident nu au fost respectate condiţiile care trebuie să asigure securitatea elevilor în şcoală

La nici 24 de ore de la momentul tragediei, în sfârşit locul în care se află fosa septică a fost îngrădit, iar capacul acesteia a fost schimbat. Peste el a fost pusă şi o buturugă.

Şcoala a rezolvat însă doar problema fosei. La o privire mai atentă, apar alte probleme.

La doar câţiva metri de locul în care ieri copilul de trei ani şi-a pierdut viaţa a fost descoperită o altă groapă. Nici aceasta nu era îngrădită.

1.460 de şcoli din România au toaleta în curte

Avea peste ea o bucată de folie de plastic, dar şi câteva scânduri şi beţe putrezite care practic o acopereau. 

Potrivit Ministerului Educaţiei, 1.460 de şcoli din România au încă toaleta în curte. Anul trecut, Guvernul a alocat 70 de milioane de lei pentru ca toalete de tip container să fie introduse în aceste unităţi de învăţământ.

Moartea copilului de trei ani a provocat şi o reacţie a preşedinţiei.

"Este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare, autorizații de funcționare și să fie sigure pentru toți cei care le trec pragul", a fost mesajul transmis de Administraţia Prezidenţială.