Copiii născuţi în România sunt condamnaţi din start la neîmplinire! În medie, ating doar 60% din potenţialul lor, atunci când devin adulţi. Suntem pe ultimul loc în Europa şi ne comparăm cu state africane aflate în topul celor mai nefericite ţări din lume.

Lipsa de educaţie, sistemul precar de sănătate şi sărăcia - sunt cele trei motive principale care au făcut din România ţara cu cei mai "ghinionişti" copii din Europa.

Articolul continua dupa recomandari

Simplul fapt de a te naşte aici înseamnă că, la 18 ani, vei atinge numai 60% din potenţialul de productivitate. Suntem pe ultimul loc din 28 de ţări europene, analizate de Banca Mondială. La o distanţă importantă faţă de următoarele clasate, Bulgaria şi Grecia.

Mai norocoşi sunt cei născuţi în Finlanda, Irlanda şi Olanda, unde, datorită unor sisteme performante de educaţie şi sănătate, copiii se apropie mult mai mult de potenţialul lor real.

Banca Mondială vine cu alte date îngrijorătoare

În România există diferenţe enorme între mediul rural şi urban, între judeţe şi regiuni.

Spre exemplu, în zona Bucureşti - Ilfov, capitalul uman este de 68%. Copiii născuţi în Cluj sunt aşteptaţi să atingă 65% din productivitate, în timp ce un copil născut în Giurgiu va atinge doar 51% din ce ar putea deveni dacă ar avea parte de educaţie şi îngrijire performante.

Este un nivel comparabil cu cel din Tunisia, Kenya sau Togo - ţară aflată în topul celor mai nefericite din întreaga lume. Cum s-a ajuns aici? E simplu: 1 din 3 copii români trăiesc sub pragul sărăciei, zeci de mii abandonează şcoala în fiecare an şi 44% sunt analfabeţi funcţional. E trist, dar aşa arată viitorul României.