Ancheta merge, centrul rămâne. Scandalul din tabăra de reeducare din Maramureş i-a împărţit pe copiii care au trecut pe acolo în două tabere. Sunt voci care susţin că sub paravanul reabilitării se ascundeau abuzuri grave şi chiar tortură. Dar şi tineri nemţi care spun că ar avea enorm de pierdut dacă programul s-ar opri. Între timp, în Centru, liderul Bert Schumann a fost înlocuit, în tăcere.

Tabăra din vârful muntelui arată ca o fermă bine organizată. Un stil nemţesc într-un peisaj românesc de poveste. Procurorii DIICOT spun însă că acest decor este doar de faţadă. Iar acolo, în interiorul căsuţelor din lemn, s-ar fi întâmplat abuzuri cumplite. O spun copiii care au fost închişi acolo.

Articolul continua dupa recomandari

"Dacă nu ascultam şi nu făceam ce mi se spune eram pedepsit. Bătaia însemna să că prindea foarte tare de după gât, erai imobilizat să nu poţi riposta, lipit de perete sau trântit pe jos şi te obligau să stai aşa până te linişteşti" - victimă

Mie mi-e greu să cred că băiatul care venea la mine şi îmi spunea că el e foarte mulţumit de nivelul la care a ajuns, de felul cum s-a schimbat viaţa lui, nu înţeleg de ce a declarat toate lucrurile astea - Oana Iuga, îngrijitor

Tabăra de la Vișeu, între binefacere și tortură

Oana Iuga are acum în grijă o tânără de 18 ani, venită aici cu afecţiuni şi dependenţe grave. De alcool şi droguri. În centru a stat trei luni.

"Au fost nişte copii care au fugit. Eu nu am fugit. Sunt nişte copii care nu realizează şi de asta fug. Pedepsele astea cumva sunt şi bune că ai timp să te gândeşti" - Jonelle, copil din tabără

Jonelle spune că reeducarea se face strict, dar nu prin tortură, aşa cum au declarat colegii ei în faţa procurorilor.

"Legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea în ger şi în frig sau în ploaie. Condiţii de veritabilă sclavie. Exploataţi prin obligarea la executarea unor munci fizice epuizante" - declarații victime

Pentru copiii care au rămas în program şi pentru comunitatea din Vişeu, Centrul este o sursă bună de venit. Una care ar dispărea dacă nemţii pun lacăt pe tabără.

Păreri împărțite despre tabăra de la Vișeu

Otto e în familie de un an. Are camera lui, cu televizor şi jocuri. Programul îi e bine stabilit. Dimineaţă merge la şcoală, apoi la practică.

Otto a fost un copil problemă în Germania. De când este în România, spune că nu s-a simţit niciodată mai bine. În ţara lui, a îndurat tratamente brutale.

Mama a chemat de mai multe ori poliţia, vecinii au chemat poliţia să-l ia şi să-l ducă de acasă şi-l duceau la psihiatrie. A fost legat în cămaşă de forţă, a fost închis singur în cameră. A fost sedat că nu ştia când e zi sau noapte - Simona Pop, îngrijitoarea unui copil german

Şi Massimo a avut probleme cu legea din Germania. De doi ani, stă în România. Pentru că respectă regulile, statul german îl plăteşte bine.

De cealaltă parte sunt patru copii care acuză. Şi în urma declaraţiilor lor, cinci oameni au fost arestaţi, printre care liderul centrului, Bert Schumann. În locul lui, până la finalizarea anchetelor, statul german a trimis alt lider. Unul care a cerut tăcere în tabără. Nimeni nu intră, nimeni nu iese. Şi nimeni nu vorbeşte.