Tragedia unei familii din Cluj s-a transformat în şansă la viaţă pentru trei copii. Părinţii unui băieţel de opt ani au acceptat să-i doneze organele, după ce medicii nu l-au putut salva pe fiul lor în urma unui accident teribil. Rinichii au ajuns la doi băieţi din ţară, iar ficatul salvează viaţa unui pacient din Germania.

Un accident rutier. O viaţă curmată mult prea devreme.

Articolul continua dupa recomandari

Alte trei vieţi salvate prin decizia unei familii copleşite de durere. 

Părinţii copilului lovit de o maşină acceptă să doneze ficatul şi rinichii fiului lor, un băieţel de opt ani care intrase în moarte cerebrală. 

Băiatul şi fratele lui mai mare au fost seceraţi pe marginea drumului din satul Cămăraşu, din Cluj, acum o săptămână. Pentru viaţa copilului de opt ani nu s-a mai putut face nimic. Însă, familia a hotărât ca el să salveze alţi copii. 

Unul dintre cei care au primit o şansă la o viaţă normală este Darius. Băiatul de 11 ani din Mureș avea nevoie de un rinichi. Făcea dializă de şase ani, iar de trei ori pe săptămână trebuia să ajungă în Cluj-Napoca. 

Sorin Mileşan, tată lui Darius: Soţia trebuia să vină cu el şi la şcoală trebuia să meargă a doua zi. O zi la dializă şi o zi la şcoală. Era foarte, foarte greu

În ultimii ani, Darius a fost chemat de două ori la Institutul de transplant renal din Cluj-Napoca. Abia acum a fost compatibil cu donatorul.

Cel de-al doilea rinichi a ajuns la Florin, un băiat din judeţul Braşov. La 12 ani, şi el făcea dializă. Cunoscut şi cu alte probleme de sănătate, transplantul îi era vital.

Carola Emilia, mama lui Florin: Era foarte, foarte fericit. Zice: "Mami, fac transplantul acum!". Da, mami, vei face transplantul

Ficatul băiatului de opt ani salvează viaţa unui copil din Germania. Pentru că donatorul avea o grupă de sânge rară, în ţară nu a fost găsit un pacient compatibil. 

Iacob Gheorghiţă, purtător de cuvânt Institutul de transplant renal din Cluj-Napoca: Este păcat, evident, că unii trebuie să moară pentru ca alţi să poată să trăiască. Mulţumesc părinţilor că au avut puterea să accepte actul de donare în sine

De la începutul anului, doar la Institutul de transplant renal din Cluj-Napoca au fost făcute 22 de transplanturi. Patru la copii.

Acum două săptămâni, un băiat de 10 ani din Bacău a salvat cinci vieţi după moarte. 

Tot luna trecută, o familie din Matca, judeţul Galaţi, a ales ca fiul lor, un adolescent de 15 ani, să trăiască prin alte cinci persoane.