Construcţia centurii metropolitane a Clujului naşte controverse! Şi asta pentru că şoseaua ar urma să treacă printr-un parc. Asta i-a deranjat enorm pe unii clujeni, deşi - iniţial - toată lumea a fost de acord că centura este mai mult decât utilă, într-un oraş care este supraaglomerat. Astfel au apărut două tabere. Una care insistă ca parcul să nu fie distrus şi cealaltă care preferă un spaţiu verde în minus, în favoarea deplasării mult mai rapide cu maşina. 

Centura metropolitană a Clujului, lungă de 38 de kilometri, va porni din localitatea Gilău, dinspre Oradea, şi va ajunge în partea opusă a oraşului, către Baia Mare. Însă, chiar din faza de proiect, au apărut şi primele probleme. Şoseaua va trece fix prin mijlocul parcului Colina, unul dintre puţinele spaţii verzi rămase în Mănăştur. 

Articolul continua dupa recomandari

Soseaua cu patru benzi ar urma sa vina dinspre Floresti exact printr-o zona a parcului pe care il va traversa dintr-un capat in altul. Mai apoi, dupa cativa kilometri, centura va ajunge in Padurea Faget, un alt loc de recreere al clujenilor.

Oamenii spun că parcurile din zonă sunt insuficiente şi nu sunt de acord ca şoseaua de centură să le răpeasca din puţinul spaţiu verde pe care îl au.

Activiştii de mediu spun, la rândul lor, că trecerea centurii prin zonă ar putea duce duce şi la o scădere a preţului locuinţelor, din cauza zgomotului, a traficului şi implicit a poluării.

Adrian Dohotaru, activist de mediu: Centura trece prin parc. Ce asigurari avem ca nu va scadea valoarea proprietatilor oamenilor, dar si faptul ca pierd un spatiu public important pentru interactiunea lor?

Pe de altă parte, cei care au proiectat centura metropolitană a Clujului recunosc că aceasta va afecta spaţiul verde de acolo, având în vedere că va exista un nod rutier chiar în mijlocul parcului. Însa spun că spaţiul respectiv nu este chiar un parc, ci doar o bucată de teren pe care vegetaţia a crescut haotic în ultimii ani.

Silviu Tegzesiu, sef proiect Centura Metropolitana: Daca discutam de zona verde, asa cum se vede si in poza, aici e, de fapt o imensa parcare.

Lucrurile stau diferit când vine vorba despre Pădurea Făget.

Silviu Tegzesiu, sef proiect Centura Metropolitana: Prin proiect am luat toate masurile sa se reduca impactul asupra zonei, respectiv prevederea de poduri si pasaje, pe anumite portiuni reducerea panetelor.

Centura Metropolitană a Clujului va costa 150 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene. Conform proiectului, lucările ar trebui să fie gata peste 5 ani.