Treceţi frontiera, în Republica Moldova, pentru condiţii decente! Este recomandarea sinceră a vameşilor din Albiţa, pentru cei care vor să folosească toaletele. La noi arată ca şi cum nu ar mai fi fost curăţate de ani întregi. Pe lângă mizeria de nedescris, în multe cabine nu e apă curentă. Imaginea i-a şocat şi pe reprezentanţii guvernului Moldovei. Autorităţile din Vaslui spun că banii de investiţii nu au mai intrat în Vama Albiţa de ani buni.

Bine aţi venit în Uniunea Europeană. Ar trebui să fie mesajul de întâmpinare de la Vama Albiţa, intrarea estică în Europa civilizată. În schimb, oaspeţii au parte de astfel de condiţii revoltătoare.

Articolul continua dupa recomandari

Aşa arată baia unei treceri de frontieră a unei ţări care spune că este în Uniunea Europeană. Nu există nicăieri un afiş care să ne arate când s-a făcut curat ultima oară. Putem doar să presupunem, ţinând cont de numărul de pânze de păianjen şi praful de peste tot, că nu s-a făcut deloc curat anul acesta.

În aceste băi s-a oprit, recent, şi o delegaţie a guvernului din Republica Moldova. Condiţiile i-au făcut pe politicieni să reclame situaţia omologilor din România. Până şi vameşii români recunosc că pe partea vecinilor lucrurile stau mai bine.

Vama Albiţa este administrată de ANAF. Oficialii ne-au transmis că au 10 milioane de euro la dispoziţie pentru modernizarea mai multor vămi. 

Eduard-Andrei Popică, prefect judeţul Vaslui: Din 1996 până în prezent, în Vama Albiţa, care ţin să reamintesc că este una dintre cele mai mari vămi din Europa de Est şi cea mai mare vamă din România, nu s-a mai investit niciun leu

Aceste fotografii au fost făcute, anul trecut, de oamenii care au trecut graniţa spre Republica Moldova.

Arată acelaşi dezastru care exista şi în 2017, când au fost surprinse aceste imagini, în toaletele punctului de trecere a frontierei. 

Eduard-Andrei Popică, prefect judeţul Vaslui: Există doar un contract de curăţenie, semnat între Direcţia Vămilor Iaşi şi ANAF, şi o societate comercială care se ocupă strict de curăţenia din vămi

Proiectul de modernizare a clădirilor din vămi, printre care şi toaletele de la Albiţa, este în prezent la faza de licitaţii.