Nu încape niciun dubiu că rolurile tradiţionale au fost redefinite, iar bărbaţii au ajuns să facă astăzi activităţi pe care în trecut le făceau doar femeile. Concediul de paternitate este doar un exemplu. Societatea s-a schimbat enorm în ultimii ani, avem tot mai mulţi taţi care se implică activ în creşterea copiilor, se joacă împreună cu ei, îi ajută la teme, le gătesc.

Responsabilitatea de a fi părinte poate cădea greu pe umerii unora, în timp ce altora li se poate părea floare la ureche. Şi să ştiţi că nu-i uşor nici să fii tată, contrar opiniei generale care spune că mama duce tot greul. Rolul părinţilor în societate s-a schimbat în ultimele decenii, mai cu seamă, cel al bărbatului.  Însă, din păcate, specialiştii în parenting încă vorbesc despre o Românie divizată atunci când vine vorba despre asta: fie vorbesc despre o societate arhaică, fie despre una modernă, în care paradigmele sunt diametral opuse celei dintâi. 

Articolul continua dupa recomandari

Experţii încearcă de ceva vreme să le insufle taţilor curaj. Să-i convingă de faptul că pot şi e bine să se ocupe mai mult de copii. 

Dar, ca să poată face asta, orice bărbat activ are nevoie de timp. Şi, se pare, lipsa lui este cea mai mare provocare a taţilor moderni. 

ALEXANDRU ANINOŞEANU, participant la cursuri: Având joburi atât de dinamice, cu program flexibil, asta vine la pachet cu un nou set de provocări, inclusiv din zona de gstionat accesul la tehnologie al copiilor.

CĂTĂLIN UDRIŞTE, participant la cursuri: Puţinul timp pe care îl ai, chiar să îl petreci cu copilul tău. Să fii prezent.

lista provocărilor continuă cu...

DANIEL MUNTEANU, participant la cursuri: E greu să le explici copiilor setul de valori pe care tu le-ai exprimat, ce au văzut la tine, le-ai dezvoltat şi acele valori nu se regăsesc în societatea actuală.

ALEXANDRU ANINOŞEANU, participant la cursuri: Care sunt lucrurile la care tu ai renunţat când ai devenit părinte? Hobby-urile, în primul rând. 

Eforturi se fac... Din ce în ce mai mulţi domni au început să participe la ateliere şi discuţii libere cu profesionişti care îi învaţă să fie taţi şi soţi 

SOFIA LAZĂR, organizator: Eu sunt mamă de doi copii şi în momentul în care mergeam cu soţul meu la diverse evenimente de parenting observam cum se vorbeşte despre mamă şi despre ce ar trebui să ştie şi să facă mama, dar aproape nimic despre tată. De aici mi-a venit ideea. Mai vedeam câte un tată pe la evenimente, care cumva se simţea stingher acolo şi am zis să creăm un mediu pentru ei, în care ei să se simtă bine, să se relaxeze, să adreseze întrebări, să socializeze, să fie într-un fel "night out for dadds".

Aşadar, mentalitatea dă semne de schimbare... dar deocamdată rolul principal în creşterea copiilor încă le rămâne mamelor. Taţii primesc doar 5 zile libere de la muncă la naşterea unui copil. În Suedia sau Germania, spre exemplu, există un număr fix de zile de concediu pe care părinţii îl împart cum doresc.