Aer curat, labirinturi subterane şi peisaje de poveste. Sunt ingredientele unei vacanţe suprinzătoare în Bihor. O zonă care se laudă cu o peşteră de cristale unică în Europa, ale cărei formaţiuni ating şi un metru înălţime. La câţiva kilometri distanţă, turiştii sunt întâmpinaţi de un tablou desprins parcă dintr-un paradis tropical: un lac ce îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp.

În inima Munţilor Pădurea Craiului, natura a sculptat forme şi labirinturi fascinante, care aşteaptă să fie descoperite. Doar în comuna Roşia, din judeţul Bihor, sunt 400 de peşteri de o frumuseţe rară. Una dintre ele ascunde cristale de calcit care o fac unică în Europa.

Articolul continua dupa recomandari

O astfel de peşteră mai există doar în Africa de Sud - un lucru pe care turiştii români îl află cu surpriză abia când ajung în Bihor.

Florin Petriţa, ghid turistic: Sunt foarte valoroase aici inauntru pt ca scotandu-le afara din mediul lor de viata isi schimba culoarea si nu mai au aceeasi frumusete si stralucire pt ca temperatura aici e constanta. Cresc foarte greu, un milimetru in 15 ani.

Aerul curat şi frumuseţea sălbatică a locului i-au convins pe doi tineri să renunţe la oraş şi să-şi deschidă aici o păstrăvărie. Acum, pescuiesc direct din apa rece a muntelui şi au învăţat să se bucure de viaţa fără semnal şi fără internet.

Doru Cutuș, administrator păstrăvărie: Am venit din Oradea am vandut tot ce am avut acolo si am investit aici. A fost greu, am stat intr-un vagon doi ani jumatate.

Aici, turiştii îşi pot alege peştii direct din micile lacuri artificiale. Specia provine din America de Nord, dar merge perfect alături de o mămăliguţă caldă şi mujdei de usturoi.

La 30 de kilometri de comuna Roşia, se află o altă minune a naturii: barajul de pe Valea Videi. Apa lui te duce cu gândul la ţările exotice. Iar culoarea schimbătoare e dată de pădurile care o înconjoară.

Unic în lume este deversorul cu care a fost prevăzut, în formă de pâlnie. Are rolul de a prelua din presiunea pe care cei 400.000 de metri cubi de apă o pun asupra digului. Zona le oferă însă şi alte peisaje spectaculoase celor care ajung acolo. Cu condiţia să poată parcurge tot drumul.

În zona Barajului Vida există o singură pensiune, dar casele localnicilor sunt mereu deschise pentru turişti.