Situaţie fără precedent într-o localitate din Bistriţa: în ultima vreme, bolile psihice fac ravagii printre locuitori. De fapt, unii au găsit o soluţie ca să ia mai uşor bani de la stat. Vin la primărie cu certificat de la medic pentru a obţine indemnizaţia de handicap, care le bagă în buzunar câte 1.800 de lei în fiecare lună. Poliţiştii au intrat însă pe fir şi fac acum cercetări. Iar falşii bolnavi riscă până la 5 ani de închisoare, pentru înşelăciune.

În localitatea Rodna, bolnavii psihic s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Peste 100 de dosare au fost depuse în ultimele luni la Serviciul de Asistenţă Socială. Iar fenomenul a luat amploare mai ales în comunitatea de romi.

Articolul continua dupa recomandari

Cu hârtiile în faţă, angajaţii nu au foarte multe opţiuni. Ştiu că majoritatea bolilor sunt inventate, dar sunt nevoiţi să aprobe plata.

Întârziere mentală, schizofrenie, se duc la medic, se aruncă pe jos și medicul le dă. Probabil au medici unde se duc, dau bani şi fac pe nebunii - Daniel Frunză, asistent social Primăria Rodna

Există şi o explicaţie pentru numeroasele cazuri de îmbolnăviri bruşte: primăria a tăiat ajutoarele sociale.

Ne îngrijorează faptul că din ce în ce apar tot mai mulţi asistaţi social, cu probleme psihice, care nu sunt ok pentru comunitate - Iosif Partene, viceprimar comuna Rodna

Afecţiunile psihice apărute peste noapte le aduc beneficiarilor aproximativ 1.800 de lei în fiecare lună. Localnicii care muncesc cinstit sunt revoltaţi. Situaţia a atras şi atenţia poliţiştilor.

Bolnavii închipuiţi riscă de la 1 la 5 ani de închisoare. Deocamdată însă, primăria nu poate refuza niciun dosar.