Combinaţiile de medicamente, luate fără sfatul unui specialist, pot ucide! Acesta este avertismentul medicilor, care se confruntă des cu pacienţi iresponsabili. Fie iau tratament la sfatul vecinilor, fie omit să anunţe medicul că acasă mai au şi alte pilule, pentru diverse afecţiuni.

Românii sunt încă pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de medicamente fără recomandarea medicului. Riscurile sunt uriaşe atunci când oamenii primesc reţete de la mai mulţi doctori pentru boli diferite.

Articolul continua dupa recomandari

Mulţi conştientizează pericolul abia atunci când apare o durere nouă.

O echipă de cercetători din Canada a publicat recent un raport care arată că o anumită asociere de medicamente poate fi fatală. Cei mai vulnerabili sunt pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani. 

De exemplu, antibioticele luate împreună cu pastilele care previn creşterea colesterolului pot duce la rabdomioliză, adică distrugerea ţesutului muscular.

În timp, boala afectează ficatul, iar în formă gravă se poate ajunge şi la deces. Iar asta este doar una dintre problemele cu care se confruntă şi pacienţii români.

Eva Cristescu, medic de familie: "Cu anticoagulantele avem o problemă în combinaţie cu antiinflamatoriile nesteroidiene, de exemplu, care le potenţează efectul, deci cresc riscul de sângerare."

Din păcate, există şi pacienţi care, deşi merg la doctor, ignoră sfaturile. 

Eva Cristescu, medic de familie: "În partea a doua a prospectului nu aruncă nici măcar o privire, li se pare lor din ce e în partea întâi, la indicaţii, că li s-ar potrivi şi lor şi iau şi de unele şi de altele. Cred că la interacţiunile medicamentoase sunt foarte puţini cei care se uită."

Specialiştii atrag atenţia mai ales asupra medicamentelor de răceală şi a antidepresivelor, care pot avea efecte grave dacă se combină cu pastile pentru boli cronice.