De la brânză dulce, la foie gras şi trufe, imaginaţia bucătarilor nu cunoaşte limite când vine vorba de reţetele tradiţionale reinventate. N-au scăpat nici colţunaşii, un preparat al copilăriei pentru mulţi români. Din bucătăria bunicii şi până în restaurantele fine-dining, gustul lor s-a schimbat, dar a rămas la fel de apetisant.

În acest conac din Iaşi, transformat într-un restaurant tradiţional, colţunaşii sunt făcuţi întocmai după reţeta bunicii. Aluatul din cartofi şi făină este umplut cu o compoziţie simplă. 

Articolul continua dupa recomandari

Reţeta tradiţională de colţunaşi, gata în 10 minute

În 10 minute, colţunaşii cu brânză plutesc, semn că sunt gata de savurat la gura sobei, ca în copilărie.

Colţunaşii tradiţionali moldoveneşti erau serviţi pe vremea bunicilor cu dulceaţă însă o variantă mai modernă ar fi să îi servim cu sos de smântână dar pot fi şi combinate aşa că putem pune peste sosul de smântână şi puţină dulceaţă.

În schimb, într-un restaurant de lux din Timişoara, chefii au reinterpretat reţeta, astfel încât nicio bunică nu ar mai recunoaşte-o. Umplutura se face din obraji de viţel.  

Cătălin Jernoiu, chef: Am călit timp de un minut două cepe cu usturoiul acum adăugăm mixul de ciuperci champignon ghebe şi ciuperci de pădure hribi

Colţunaşii, gătiţi prima dată acum 800 de ani

Odată aruncaţi în sosul de ciuperci, colţunaşii cunosc noi arome. 

Sosul de smântână este înlocuit cu spumă de lapte. Un produs românesc, adus la nivel de artă şi vândut cu un preţ pe măsură, 50 de lei. 

Legenda spune că tradiţionalii colţunaşi cu brânză au fost gătiţi pentru prima dată acum 800 de ani, unui sfânt din Polonia. Între timp, reţeta a ajuns la ruşi, de unde au împrumutat-o şi românii.