Pe lista lungă de exporturi: componente auto, confecţii, carne se mai adaugă Colacul de Sântimbru, un cozonac tradiţional, făcut după o reţetă de sute de ani, care are şi atestat. Preparatul va ajunge până în China. 

În brutăriile din Sântimbru se lucrează la foc continuu. Într-o singură zi au de onorat 300 de comenzi de cozonaci cu nuci, cu mac sau cu stafide.

Articolul continua dupa recomandari

Acolo se respectă o reţetă veche de sute de ani, din caietul bunicii. După ce cozonacul este aşezat în tăvi, ajunge în cuptoare din cărămidă. Este scos doar după ce se rumeneşte.

Vestea cozoancului de Sântimbru s-a răspândit în toate colţurile ţării, dar şi în afară. O sută dintre ei vor ajunge în China.

Călin Maties, proprietarul brutăriei: Anul acesta vom trimite câţiva cozonaci, colaci de Sântimbru, în China. Există un târg de produse tradiţionale acolo. Colacii de Sântimbru şi pita de Sântimbru au fost desemnate să facă cinste României în China.

Cozonacul se numeşte ,,Colac De Sântimbru " şi este produs tradiţional atestat de ministerul Agriculturii. De când a primit acest certificat, comenzile s-au triplat. Legea pentru produsul tradiţional nu le permite însă brutarilor să coacă mai mult de 300 pe zi.

Brutăria din Alba vinde în aceste zile în jur de 2.000 de cozonaci.