Vremea face din România ţara extremelor. În premieră, meteorologii au emis cod roşu de vânt puternic pentru cinci judeţe din centru. În zonele unde vântul a bătut cu peste 160 de kilometri pe oră, oamenii au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert să se adăpostească. La munte, din cauza rafalelor care au lovit cu forţa unui uragan, temperaturile au scăzut până la minus cinci grade. Vremea rea a lăsat în urmă blocuri fără acoperişuri, maşini distruse şi drumuri blocate. De mâine, ciclonul mediteranean care a lovit Italia va trece graniţa de vest a României şi va aduce ploi abundente.

În doar câteva ore, vântul a lovit cu puterea unui uragan în mai multe judeţe din ţară. A smuls acoperişuri şi a rupt copaci. Sub forţa rafalelor extrem de puternice, bucăţi întregi din tencuiala blocurilor au căzut pe străzi.   

Articolul continua dupa recomandari

În Hunedoara, în câteva cartiere, oamenii s-au trezit dimineaţa într-un zgomot asurzitor. Peste 20 de blocuri au rămas fără acoperişuri. 

Un copac rupt de vijelie a blocat timp de câteva ore un drum judeţean. Cinci maşini au fost distruse în parcări de bucăţi de lemn şi de tablă care au zburat în toate direcţiile, sub forţa vântului. Zeci de pompieri au acţionat toată ziua pe străzi, în timp ce oamenii au fost avertizaţi să se adăpostească. 

După ora 15.00, meteorologii au emis, pentru prima oară în România, cod roşu de vânt puternic pentru cinci judeţe din centrul ţării.  

La Vârfu Omu, vijelia a depăşit 170 de kilometri la oră. La Bâlea Lac, oamenii s-au adăpostit în cabane. În zonă, telecabina a fost oprită din cauza vântului, încă de dimineaţă. 

În câteva localităţi de la Valea Prahovei, oamenii au fost avertizaţi prin Ro-Alert să rămână în case. Meteorologii au dat astăzi peste zece atenţionări de cod portocaliu şi alte zece de cod galben. 

În Sibiu şi Braşov, pompierii au intervenit în cartierele unde bucăţile de tencuială smulse de vânt riscau să cadă peste trecători. 

Pompiliu Deliu, administrator bloc: Probabil a fost fisură pe undeva şi a intrat pe dedesubt şi a căzut. Doi metri pătraţi. De la etajul 5

În Predeal, un copac a căzut peste o conductă de gaze, iar altul a blocat ieşirea spre Azuga. Un elicopter al MAI a fost chemat să ajute la  stingerea unor incendii de pădure din zonă, înteţite de vânt. 

Vremea atipică pentru sfârşitul toamnei a fost influenţată de trei mase de aer care sunt deasupra continentului. 

Una tropicală, blocată deasupra României de peste două săptămâni, şi două polare care înconjoară practic graniţele ţării. 

Temperaturile anormal de ridicate alimentate de aerul cald au persistat şi noaptea trecută. În 21 de localităţi din ţară a fost înregistrată cea mai mare valoare din luna noiembrie, de când se fac măsurători. 

Mâine, ciclonul mediteranean care a făcut  prăpăd în Italia, aduce şi la noi ploi abundente. De vineri însă, norii se risipesc şi se întoarce vremea frumoasă.