Tarabele sunt pline de fructe dulci, mari şi cărnoase, dar clienţii sunt sceptici. Deşi le cumpără chiar şi cu 25 de lei kilogramul, nu cred că sunt culese din livezile noastre. O confirmă şi unii pomicultori, care atrag atenţia că cireşele româneşti vor fi gata abia săptămâna viitoare.

Pe tarabe sau agăţate ademenitor la vedere, cireşele roşii, mari şi cărnoase atrag rapid clienţi în pieţele din Capitală.  Este prima recoltă, spun comercianţii, care se plâng chiar că anul acesta fructele s-au copt mai târziu.

Articolul continua dupa recomandari

Dilema cireşelor din pieţe. Clienţii sunt sceptici în privinţa provenienţei

Clienţii spun că multe dintre cireşe seamănă, mai degrabă, cu cele din import. Sunt prea dulci şi prea mari ca să fie soi românesc, de mai. 

Din copilărie mănânc cireşe, îmi dau seama. Bine, cele greceşti sunt mai... Nu e mare diferenţă între ele, numai că sunt mai cărnoase şi cireşele de mai nu prea sunt cărnoase. 

Aşa arată, de fapt, cireşele de mai, într-o livadă din Buzău. Marian Tudor are peste 100 de pomi şi spune că ar putea să culeagă fructele abia de săptămâna viitoare. 

Cred că o să fie kilogramul 6 lei, 8 lei, cam aici, nu sărim calul, dar şi 6 lei mi se pare mult!, spune Marian Tudor - producator. 

Însă drumul spre piaţă este scump. Deocamdată, un kilogram costă, în medie, 20 de lei şi ajunge chiar şi la 25. Iar comercianţii spun că nu vor ieftini fructele prea curând.

Mai ieftine sunt cireşele din Grecia, care se găsesc chiar şi la jumătate de preţ. Pe lângă cireşele de mai, ne vom bucura şi de alte soiuri autohtone. Pietroasele de Cotnari, uriaşele de Bistriţa şi inimă de porumbel sunt printre cele mai populare, însă vor fi în plin sezon abia la sfârşitul lunii iunie.