Drumurile spre mare nu s-au încheiat odată cu vara. Au fost 19 grade astăzi pe litoral şi o vreme ideală pentru un popas la cherhanalele vestite pentru peştele proaspăt pe care-l oferă clienţilor. Octombrie e ideal pentru pescarii care aduc de pe mare câteva specii de peşti din care bucătarii fac minuni în farfurie. E vremea zarganului, a stavridului şi, în curând, şi a pisicii de mare.

Dacă nu ne-am uita în calendar, am putea crede că suntem în mijlocul verii. Terasa unui restaurant aşezat la doar câţiva metri de mare, aproape de portul Agigea, te îmbie cu decorul de poveste, dar şi cu un meniu căruia nu poţi să-i rezişti. I s-a dus vestea pentru preparatele proaspete.

Articolul continua dupa recomandari

Intrăm în bucătăria unde peştele proaspăt este preparat după reţetele casei. În octombrie e vremea rapanelor, dar şi a lufarului şi a zarganului, doi peşti marini cu o carne extrem de gustoasă.

Sunt delicioase în frigărui, dar şi în sos de vin şi unt sau în tocană cu usturoi, ardei iute, piper, pătrunjel, vin alb şi cimbru. Fructele de mare sunt cele mai căutate. La fel şi ciorba din perişoare de peşte, care se vinde cu 19 lei.

Comenzi să fie, căci peşte este din belşug. Capturile care nu ajung pe masa clienţilor se păstrează în congelatoare.

Iar după o masă bună, vremea de octombrie cu 19 grade la malul mării te aduce mai aproape de valuri.