Cu excepţia fostei capitale a statului dac, Sarmizegetusa Regia, monumentele de o importanţă istorică deosebită se degradează pe zi ce trece. Consiliul Judeţean Hunedoara cere acum Ministerului Culturii să i se încredinţeze cetăţile nimănui, astfel încât să le poată reabilita şi transforma în obiective turistice cu reguli ferme.

La 20 de ani, după ce unele cetăţi dacice au intrat în patrimoniul UNESCO, autorităţile locale se mobilizează ca şi celelalte să primească aceeaşi recunoaştere. Doar că cetăţile Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna sunt ale nimănui. În condiţiile în care Costeştiul este cea mai veche cetate dacică din Muntii Orăştiei despre care istoricii spun că ar fi fost Reşedinţa lui Burebista.

Articolul continua dupa recomandari

Localnic: Îmi pare rău că nu se amenajează ceea ce ar trebui să vadă tineretul nostru şi să înveţe istoria practic pe loc nu din cărţi, sau din poveşti.

Între timp, fostele turnuri-locuinţă ale Cetăţii Costeşti se degradează tot mai mult. Ca să nu mai discutăm despre acoperişul de tablă, care face mai mult rău decât bine.

Vladimir Brilinksy, administrator Sarmizegetusa Regia: Acoperis care a ruginit care prezinta multiple gauri prin care apa fluviala se scurge si incet incet distruge pamantul.

În cazul Cetăţii Costeşti, accesul cu maşina se mai poate face doar pe un drum pietruit. Iar când vine vorba despre Cetatea Blidaru, turiştii trebuie să aibă condiţie fizică pentru a merge pe jos pe o poteca abrupta doi kilometri.

Dintre toate cetăţile dacice din munţii Orăştiei, doar fosta capitală dacică Sarmizegetusa Regia are în acest moment pază şi reguli stricte de vizitare, după ce, în 2013, a trecut, de la Ministerul Culturii, în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.

Recent, autorităţile hunedorene au trimis din nou Ministerului Culturii o solicitare prin care cer dreptul de administrare şi asupra celorlalte monumentelor aflate în paragină.

Mircea Bobora, presedinte CJ Hunedoara: În momentul în care vom avea aceste investiţii făcute sau preluarea făcută, ne vom focusa pe ceea ce înseamnă infrastrutura pentru a putea oferi turiştilor o posibilitate de a vizita civilizat tot ce înseamnă cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei.

Conducerea Comisiei UNESCO a anunţat că pentru prima dată au fost alocate 2 milioane de lei pentru realizarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru cetăţile dacice.