Mare atenţie dacă vă aflaţi în căutarea unei locuinţe! Vă puteţi trezi cu facturi uriaşe la căldură, gaze sau electricitate, pentru că certificatele energetice se falsifică la colţ de stradă. O dovedeşte un experiment filmat de reporterii Observator cu o cameră ascunsă. Specialiştii sunt dispuşi să emită astfel de acte fără ca măcar să vadă locuinţa şi cel mai des rămân nepedepsiţi.

”Balconul e închis în termopan cu 2,61x2,55 înălțime. 3,65 aici cu 1,25 probabil înălțime. Este bine!” Este concluzia specialistului care trebuie să ne evalueze energetic locuinţa, după o negociere de numai câteva minute purtată direct în stradă.

Articolul continua dupa recomandari

Fără să vadă măcar apartamentul, ne crede pe cuvânt şi e dispus să ne emită certificatul obligatoriu, care arată cât de bine este izolată proprietatea.

Un act pentru care ne cere 150 de lei. Când află că a fost filmat cu o cameră ascunsă...

”Du-te, bă frate, la muncă, nu mai sta pe stradă!”, a spus bărbatul.

Alți auditori sunt dispuși să rezolve problema la telefon sau chiar pe internet.

”Când îmi trimiteţi schiţa, puteţi să mi-o trimiteţi pe Whatsapp, când îmi trimiteţi şi datele. În două ore e gata. Nu e nevoie de absolut nimic”, spune un auditor, la telefon.

Atâta timp cât auditorul este dispus să încalce legea, puteți obține un certificat energetic pentru un apartament, fie acesta și inexistent, doar cu schița sa. Asociaţiile de profil recunosc fenomenul, dar nu-l pot opri.

În schimb, Inspectoratul de Stat în Construcţii, forul de control, susţine că astfel de situaţii nu există. Şi totuşi, le simt pe pielea lor românii care ajung să plătească facturi neaşteptat de mari în locuinţele abia cumpărate. Ca să nu aveţi surprize, puteţi cere propria expertiză, înainte să încheiaţi contractul. Există 7 clase de eficienţă energetică, notate cu litere: de la A, cu cel mai redus consum, până la G, care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă.